De Gids 2020-2 over pijnlijke woorden

Donderdag 16 april verschijnt het nieuwe nummer van literair tijdschrift De Gids. Verkeerde woorden, ongemakkelijke woorden, moeilijke woorden, pijnlijke woorden, struikelwoorden, ontwijkwoorden, waakwoorden, bijtwoorden: taal is meer dan een gedeelde woordenschat, een gebied waarin het een constant aftasten is van elkaars gevoeligheden. De Gids verzamelde voor dit themanummer (op basis van het project Narrow Escapes. The language of painful situations van Maria Barnas) concrete voorbeelden van taalongemak, in de vorm van essays, verhalen en poëzie. Zo schreef Louise O. Fresco over ‘besmet‘, Michael Tedja over ‘hosselen‘ en Charlotte Van den Broeck over ‘schoonheid‘.

Verder in De Gids 2020-2: een dossier over recursieve sonnetten. Door de geschiedenis heen zijn dichters sonnetten blijven maken en hebben zich over het sonnet verwonderd via de dichtvorm: in sonnetten die zichzelf en de regels waaraan de strofen moeten gehoorzamen tot onderwerp hebben. De Gids vroeg acht dichters zo’n recursief sonnet te maken, met een begeleidend essay van Piet Gerbrandy.

Naar de nieuwe De Gids.

Met essays, verhalen en poëzie van Roel Bentz van den Berg, Louise O. Fresco, Michael Tedja, Rebekka de Wit, Nisrine Mbarki, Ger Groot, Charlotte Van den Broeck, Daan Heerma van Voss, Peer Wittenbols, Hannah van Wieringen, Shira Keller, Martin Reints, Emily Kocken, Maaike Meijer, Marc Kregting, Bas van Putten, Roelof ten Napel, K. Michel, Arnon Grunberg, Emy Koopman, Melani Reumers, rozalie hirs, Piet Gerbrandy, Klaas ten Holt, Maria van Daalen, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer, Anneke Brassinga en Persis Bekkering. Met beeldbijdragen van Uta Eisenreich en Mark Manders.

Neem een proefabonnement op De Gids en ontvang drie nummers voor €7,50.