CoronaCollege: van de nood een deugd maken

Door Marc van Oostendorp

Gisteren spoelde het Corona-virus dan dus ook aan bij de universiteiten; vandaag zijn we gesloten, in ieder geval voor het onderwijs, maar ik zal wel niet de enige zijn die heeft besloten dan ook de andere gesprekken maar online te doen.

Het geldt officieel alleen vandaag, maar met één dag sluiten is niemand geholpen, dus er zullen wel eerst nog allerlei arbeidsrechtelijke kwesties moeten worden geregeld voor de oekaze over de komende weken komen.

Een van die kwesties zal zijn in hoeverre we nu nog verplicht kunnen worden om onze cursussen te geven, want studenten moeten natuurlijk óók verder. Hoeveel kan er geïmproviseerd online worden gegooid? Mag dat eigenlijk van ons worden verlangd?

Hoe dan ook zullen velen dat doen, want als er iemand hart heeft voor de student, dan is dat natuurlijk de universitair docent. Het zal behelpen worden en af en toe een beetje knullig, maar we moeten door.

En nu mijn voorstel: waarom zouden we van de nood geen deugd maken en dat nu gemaakte materiaal niet alleen in de beschermde omgevingen plaatsen die de universiteiten bieden, maar online, bijvoorbeeld via YouTube of Vimea? Wie een Google-account heeft (bijvoorbeeld omdat hij GMail heeft, heeft een Google-account. Lastig is het niet: bijvoorbeeld hier wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen.)

Laat het ons, Neerlandistiek, weten, dan kondigen wij het aan en nemen het op. Wat zou het mooi zijn als we de komende weken ineens een aantal interessante lezingen en cursussen zouden kunnen laten zien! (Helaas heb ik zelf dit blok geen onderwijs, dus ik kan het voorbeeld niet geven, maar ik ga kijken wat ik kan doen.)

Wat mij betreft hoeft het ook niet beperkt te blijven tot de neerlandistiek stricto sensu, en kunnen alle aanpalende disciplines ook bij ons terecht, voor de gelegenheid. In nood leert men zijn vrienden kennen. Ik zie daarbij zo ongeveer iedere academische discipline behalve bedrijfskunde als aanpalend. Maar anderzijds kwamen op een oproepje dat ik gisteren deed op Twitter al zoveel reacties dat ik me kan voorstellen dat het ook buiten dit blog leeft. Er is in ieder geval al een hashtag: #CoronaCollege.

afbeelding: Shad Raouf