Taalunie Zomercursussen Nederlands online

Het coronavirus houdt de hele wereld in de ban en zorgt er tegelijk voor dat de Taalunie belangrijke stappen vooruit zet in het mogelijk maken van online lesgeven. De vier Taalunie Zomercursussen zullen daarom in 2020 online plaatsvinden. Zo blijft ons cursusaanbod verzekerd. 

Het gaat over de volgende cursussen:

 • Taalunie Zomercursus Nederlands voor studenten, Gent, UCT-UGent (deze cursus is vol)
 • Taalunie Docentencursus voor docent-onderzoekers, Utrecht, UU
 • Taalunie Docentencursus Didactiek, taal en cultuur, Amsterdam-Leuven, INTT-UvA
 • Taalunie Docentencursus Didactiek, Leuven, CTO-KU Leuven

Hoe pakken we het aan?

 • Alle deelnemers die de online cursus(sen) in 2020 volledig volgen, ontvangen een certificaat van deelname en krijgen op basis van het certificaat in 2021 voorrang bij de selectie voor de eerstvolgende fysieke editie.
 • De data van de online cursussen volgen in principe de data van de fysieke cursussen. Veranderingen worden tijdig meegedeeld.   
 • De cursusleiders houden rekening met verschillende tijdzones.
 • De cursusleiders letten erop dat de online cursussen toegankelijk zijn voor een cursist die thuiszit en een doorsnee-internetverbinding heeft.

De online editie van 2020 zal niet enkel een sterk inhoudelijk aanbod brengen, maar ook interactief, coöperatief en cultureel zijn. Zo werken we de vrees weg dat het sociale en verbindende aspect van een fysieke cursus helemaal wegvalt. We verzekeren dat u ook in 2020 zult kunnen netwerken met medecursisten, deskundigen en potentiële partners zoals bedrijven en organisaties. Dus ook in 2020 kan u plezier beleven door samen een (Belgisch) biertje te drinken, kennis te maken met de huisdieren van de medecursisten, in duo’s opdrachten uit te werken, te grasduinen door de Nederlandstalige bibliotheek van de medecursisten en deel te nemen aan een Q&A met een Vlaamse of Nederlandse schrijfster of kunstenaar, maar dan online.

Oproep aan docenten en onderzoekers NVT en Neerlandistiek

 • Laat de veerkracht van het onderwijs NVT en de internationale neerlandistiek zien door u zo snel mogelijk in te schrijven voor één of meerdere docentencursussen. Roep ook collega’s op om zich zo snel mogelijk in te schrijven.
  – De nieuwe uiterste datum voor inschrijving voor alle bovengenoemde docentencursussen is 1 mei.
  – De inschrijvingsformulieren vindt u per cursus op deze pagina
 • Log in of registreer u bij de Taalunie.
  Het online platform ‘Mijn NVT’  is nu het juiste instrument op het juiste moment. U heeft op 20 maart een e-mail ontvangen met tips. Die tips kan u nu ook terugvinden op Mijn NVT. Al het kant-en-klaarmateriaal van collega’s en organisaties rond onder meer taalverwerving, taalkunde, cultuurkunde, letterkunde, vertaalkunde, docentprofessionalisering is nu beschikbaar. U kunt er ook chatten en netwerken met collega’s én u kunt er collega’s helpen door zelf uw materiaal en tips met hen te delen.
 • Maak u geen zorgen over uw studenten die geselecteerd zijn voor de Taalunie Zomercursus Nederlands in Gent: de cursusleiding van de UGent houdt nauw contact met de studenten en contactpersoon aan uw afdeling.

Heeft u vragen?

Met algemene vragen over deze Taalunie Zomercursussen voor studenten en docenten kunt u terecht bij Ingrid Degraeve, idegraeve@taalunie.org

Let wel: met specifieke vragen over een of meerdere Taalunie Zomercursussen kunt u beter rechtstreeks terecht bij de cursusleiding.