Deltaplan Nederlands op het internet

Door Marc van Oostendorp

Collega’s! Ik schrijf jullie bijna iedere dag, maar vandaag heb ik echt iets belangrijks te zeggen. Wij kunnen met ons allen nu iets voor de samenleving doen: wij, de neerlandici, of we nu op de universiteiten werken, op scholen, bij tekstbureaus, of waar dan ook in de samenleving. We kunnen onze kennis delen. We kunnen laten zien hoe mooi en hoe veelzijdig ons vak is.

Ik deed hier zaterdag al een oproep voor degenen die aan universiteiten werken: geef de colleges die je nu opneemt voor je studenten ook vrij aan de samenleving. Maar die oproep geldt inmiddels, nu ook de scholen dicht zijn, net zo goed de leraren. Kom je – hopelijk – laven aan onze colleges, maar deel ook je eigen lessen.

En doe dat hier, bij Neerlandistiek.

We merken de laatste dagen al een aanzienlijke stijging van de bezoekerscijfers: als mensen thuis zitten gaan ze meer op internet kijken, komen ze gemakkelijker op sites als de onze. Laten we dat gebruiken om met ons allen te laten zien hoe mooi en rijk ons vak is. Laten we het feit dat mensen nu op zoek zijn naar weleens wat anders dan Netflix gebruiken om in ieder geval een paar ervan ook nog eens wat te leren.

Ik weet dat we nu geen vakantie hebben – dat de omschakeling naar digitaal onderwijs veel inspanning vergt. Maar er is, lijkt mij, met alle weggevallen vergaderingen en reistijd en sociale verplichtingen, toch ook wel wat tijd om eens te experimenteren, iets anders te doen, iets voor het goede doel.

Aan het Coronavirus kunnen we niet meer doen dan sociale afstand bewaren; maar we kunnen wel proberen ervoor te zorgen dat de wereld er niet slechter uitkomt, uit deze crisis.

Mail ons met alle ideeën die je hebt. Een les ontleden, een integraal voorgelezen Elckerlijc, oefeningen in het herkennen van fake news, een uitvoerige toelichting op een oefenexamen: video, audio of geschreven tekst ons is in deze tijden niet veel te dol.