Frits van Oostrom over de universiteit en de geesteswetenschappen

Ad Verbrugge gaat in gesprek met Frits van Oostrom, neerlandicus en universiteitshoogleraar in Utrecht. De inzet van het gesprek is de ontwikkeling die de geesteswetenschappen hebben doorgemaakt in de afgelopen decennia. En hoe ziet de goede geesteswetenschapper eruit anno 2020?

Het onderzoek is volgens Van Oostrom internationaler en opener geworden. Daarnaast heeft het internet enorme gevolgen gehad, ook voor de geesteswetenschappen. Het brengt nieuwe mogelijkheden: “Naast een paper van klassieke snit, laat ik de studenten ook iets multimediaals maken. Daar verrassen ze mij.” Tegelijkertijd is er sprake van een ‘verengelsing’ en een enorm aanbod van afleiding als schaduwzijden. De goede geesteswetenschapper is volgens Van Oostrom ‘vakkundig, verleidelijk en verantwoordelijk. Vakkundig valt vervolgens uiteen in ‘exact, taalvaardig, erudiet en smaakvol, multimediaal en cultuurhistorisch bewust’. Met deze kwalificaties in hand spreken Verbrugge en Van Oostrom ook breder over de universiteit en het onderwijs. Wat zou Van Oostrom als eerste doen als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.

(Bekijk deze video op YouTube)