12 maart 2020, Amsterdam: Lyrisch Activisme: Nederlandstalige poëzie en politieke strijd sinds 1848

Donderdag, 12 maart 2020, aanvang 19u30
Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Entree = 5 euro (ter plaatse te betalen) – registratie is niet nodig
Met optredens van Maartje Smits en Nico van Apeldoorn (poëzie)
Bram Ieven spreekt over Henriette Roland Holst en Fyke Goorden & Tommy van Avermaete over J.F. Vogelaar

Deze avond verbindt poëzie en politiek aan de hand van het werk van dichters die maatschappelijke verandering hebben nagestreefd op een manier die ons nu kan inspireren. Op dit moment leven we, na een lange fase van depolitisering van de kunst en het maatschappelijk debat, in een tijdperk waarin maatschappelijke verandering noodzakelijk is. Het leven op de planeet zoals we dat kennen staat onder druk. Stug doorleven, schrijven en lezen staat gelijk aan de kop in het zand steken. Cruciale vragen hierbij zijn: Wat te doen? Welke strijd te voeren? Waarvoor in de pen te klimmen? Hoe te schrijven? Deze heroriëntatie op de maatschappelijke taak van de literatuur willen we tijdens deze avond herdenken door de activistische mogelijkheden van het heden te verrijken met een blik achterom. Want onze geschiedenis bulkt van de inspirerende voorbeelden. En onze actuele poëzie is vol potentie. Ze moet alleen wel aan het licht te komen. Daar willen deze drie avonden een bijdrage aan leveren.

Tijdens de avond spreken er twee literatuurkenners over activistische dichters uit het verleden die nog altijd aanspreken. Ook komen er twee hedendaagse dichters aan het woord over hun streven naar maatschappelijke en politieke verandering. Door parallellen te trekken tussen crises uit de geschiedenis en nu presenteert deze avond literatuur en poëzie als activisme.
Organisatie: Universiteit Utrecht, ULiège, UGent & Actiefonds X-Y, met steun van Literatuur Vlaanderen / Nederlands Fonds voor de Letteren / Taalunie

Maartje Smits is dichter in beeld en taal. In 2017 verscheen haar tweede bundel Hoe ik een bos begon in mijn badkamer bij uitgever De Harmonie. Ze is docent aan de Gerrit Rietveld Academie en ArtEZ. Daarnaast is ze hobby-imker in Amsterdam-Noord.

Nico van Apeldoorn (1948). Dichter, activist, tekstschrijver, redacteur, provo, platenproducent, kroegbaas. Was in de vroege jaren ’80 een drijvende kracht achter de anarchistische pamflettenreeks Gramschap. Publiceerde in controversiële bladen als Image, Bluf!, Ravage en De As. Liever dan ze te laten drukken leest hij zijn gedichten op festivals of bij manifestaties, begeleid door muziek. Schreef songteksten voor punkgroepen als The Ex en Door Mekaar, maar ook de hits Je Loog Tegen Mij en Hee Amsterdam. Publiceerde de bundels Het Woord aan Nico van Apeldoorn (Maldoror, 1993), Lotgenoten (Troje, 2015) en Agitprop (Troje, 2015). In 2016 verscheen Je Loog Tegen Mij (Troje), een keuze uit zijn liedteksten.