Kellendonk leeft!

Door Jos Joosten

Afgelopen maandag werd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de 27ste Frans Kellendonklezing gehouden. De lezing is enkele jaren na Kellendonks dood ingesteld en vindt jaarlijks plaats op de maandag het dichtst bij Kellendonks sterfdatum 15 februari 1990. Sinds 1993 hebben vooraanstaande schrijvers en denkers hun licht laten schijnen over Kellendonks oeuvre en de relevantie daarvan voor hun eigen werk – een lezing die ook ieder jaar in de media aandacht krijgt.

Intussen groeide een nieuwe generatie schrijvers op zonder Frans Kellendonk als levende stem in het literaire debat. Dat roept de interessante vraag op welke rol hij speelt in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Daarom greep de Commissie Frans Kellendonklezing de dertigste sterfdag van Kellendonk aangegrepen om eenmalig drie auteurs van die nieuwe generatie, allen nog zeer jong toen Kellendonk overleed, uit te nodigen om zich in een korte lezing uit te spreken over het belang en de invloed van zijn werk op hun denken en schrijven.

Dat leverde mooie lezingen op van Hanna BervoetsArjen Van Veelen en Niña Weijers (onder de titel Zijn letters en geest gebundeld en uitgegeven door Uitgeverij Vantilt, verkrijgbaar in elke boekhandel). Aansluitend (zie foto) vond een levendig debat plaats onder leiding van Jeroen van Kan over de vraag wat een schrijver anno 2020 nog kan en mag, over appropriatie, over de dreiging van de ‘sensitiviy editor’ en over wat dat betekenen zou voor (bijvoorbeeld) Mystiek Lichaam anno 2020.

Kellendonk leeft, zoveel werd duidelijk.

In Nijmegen, stad waar Kellendonk geboren werd, opgroeide, studeerde en promoveerde, is de aandacht voor zijn werk nog niet voorbij.

De Bibliotheek Gelderland Zuid en de Master Letterkunde van de Radboud Universiteit organiseren dit voorjaar zes openbare lezingen over zijn leven en werk. In deze publieke lezingenreeks bespreken specialisten met veel enthousiasme en kennis van zaken Kellendonks belangrijkste boeken. De lezingen vinden plaats in Bibliotheek De Mariënburg.

Ik volg hier even het persbericht, waarin alle informatie te vinden is over wat een mooie reeks belooft te worden. Geïntersseerden kunnen een passe-partout kopen of één of meer losse lezingen bijwonen.

De reeks begint morgenavond. Dan opent Peter Altena met een lezing over ‘schaamte en ironie’ in het werk van Kellendonk. Altena is leraar Nederlands aan het Dominicus College en kenner en toegewijd lezer van Kellendonk. In het ‘Jaarboek Numaga’ van 2019 schreef hij een artikel over moderne ‘Nijmeegse romans’, waarin Kellendonks werk aan de orde kwam.

Op 5 maart gaat Willem Claassen in op Bouwval, het debuut van Kellendonk uit 1977. Claassen studeerde journalistiek en geschiedenis. Hij publiceerde een roman en twee verhalenbundels. Columns van zijn hand verschijnen in De Gelderlander en Radboud Magazine.

Op 19 maart vertelt Johan Oosterman, aan de hand van Geschilderd eten over Kellendonks katholicisme en zijn fascinatie voor dichter Joost van den Vondel. Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde en programmadirecteur Radboud Erfgoed aan de Radboud Universiteit.

Op 16 april bespreekt Agnes Andeweg, naar aanleiding van Kellenonks spookverhaal Letter en geest de nieuwe opvattingen over seksualiteit in het werk van Kellendonk. Andeweg werkt als universitair docent Moderne Literatuur bij het University College Utrecht. Zij doet onderzoek naar gothic fiction in Nederlandse literatuur en daarbuiten, en is daarnaast geïnteresseerd in de functie van schrijvers en literatuur in de seksuele emancipatie van Nederland.

Op 7 mei behandelt Jos Joosten Mystiek Lichaam uit 1986, Kellendonks laatste, omstreden en meest succesvolle roman. Joosten is hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Zijn meest recente boeken zijn Staande receptie uit 2012 en Jan Walravens (1928-1965): schrijver, ijkpunt en avantgardist uit 2018.

Tot slot is op 28 mei het woord aan Arie Storm, groot bewonderaar van Kellendonk. Storm is schrijver en vertaler. Hij publiceerde tot nu toe elf romans, waaronder Het laatste testament van Frans Kellendonk (2015). In dit boek stelt Storm zich voor dat de geest van de Nijmeegse schrijver in hem voer.

Data: 20 februari, 5 maart, 19 maart, 16 april, 7 mei en 28 mei.
Tijd: 19.00 tot 20.45 uur.
Locatie: Bibliotheek De Mariënburg, Mariënburg 29, Nijmegen
Verkoop losse kaarten: bibliotheekleden en studenten € 5,- | overige bezoekers € 7,50
Verkoop passe-partouts: bibliotheekleden en studenten € 25,- | overige bezoekers € 37,50
Verdere info: www.obgz.nl/agenda