De favoriete Nederlandstalige nummers uit 2019 volgens de Utrechtse afdeling Nederlands

De jaren twintig van de eenentwintigste eeuw zijn in beweging. Kerstbomen zijn ingepakt en op zolder gezet, of met man en macht naar buiten gesleept en in kalende groepjes op straat achtergelaten. Soms kun je de lente al in de lucht ruiken, maar voor ze goed en wel aanvangt, wacht ons nog een paar maanden vol grauwe dagen en regenbuien. Om deze tussenperiode wat schwung te geven, publiceren we hier traditiegetrouw een lijst met de beste Nederlandstalige muzieknummers uit het afgelopen jaar, aangedragen door Utrechtse Neerlandici.

Maarten Heijmans & Band: Ramses (album)

Dat Maarten Heijmans Ramses Shaffy geloofwaardig kan vertolken, wisten we al sinds hij in de televisieserie ‘Ramses’ schitterde. Maar wat een aangename verrassing was het album Ramses, dat hij in 2019 uitbracht, waarop Heijmans bekende en minder bekende nummers van Shaffy in moderne jasjes steekt. Neem de spannende en spetterende bewerking van ‘Sammy’, die zelfstandig naast het origineel kan staan. Vloeiende samenzang is gecombineerd met een pulserend ritme en schetterende trompetten. Geniet ook van andere bewerkingen: ‘We leven nog’, ‘k Had jou als een deur achter me dichtgedaan’, het van zinnelijkheid zinderende liefdesliedje ‘Heerlijk’, en veel meer.

EenhoornJoost & Donnie: ‘Frikandelbroodje’

Het Friese rapfenomeen Joost, onironisch grappig, hard en kwetsbaar, heeft in 2019 niet stilgezeten. Toch prijkt hier een nummer uit 2018, waarin Joost en Rapper Donnie een ode brengen aan een echte “all Dutch”-lekkernij: het frikandellenbroodje. Met een kleine shoutout naar de zeer grappige passage (vooral voor de niet-Nederlanders onder ons): “I don’t shoutout, I do the groetjes”.

Raggende Manne: Alles Kleeft (album)

Tot verbazing van velen kwam dé Nederlandstalige rockband van de jaren negentig weer terug: de Raggende Manne maakten na een lange stilte een nieuw album. Nummers als ‘Kneet’ en ‘Aanvliegen’ zijn typisch voor de recht-voor-zijn-raap-lyriek van zanger Bob Fosko; makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker.

Angèle: ‘Balance ton quoi’

Dit is een lijst met Nederlandstalige lievelingsliedjes, maar voor lichte uitzonderingen wordt niet geweken. Het Franstalige ‘Balance ton quoi’ van de Belgische zangeres Angèle was een hit in België, Frankrijk en Zwitserland. De titel ‘Balance ton quoi’ (‘Verwerp dit en dat’, wat in de context van de clip en de tekst begrepen kan worden als ‘leer je te gedragen’) verwijst naar de hashtag waarmee in de Franstalige wereld naar #metoo wordt verwezen: ‘Balance ton porc’. Dit betekent zoveel als ‘klaag je varken aan’ of ‘verlink je varken’, oftewel: schreeuw van de daken wie je wat heeft aangedaan. Het nummer staat op het album ‘Brol’, een Vlaams woord voor ‘rommel’ dat dus ook is doorgedrongen tot het Brusselse Frans.

Donnie en Willie Wartaal: ‘Barry Hayze’

Donald Scloszkie, oftewel rapper Donnie, oftewel Maradonnie, oftewel De Fenomeen, oftewel…. ja. Hij bracht in 2019 niet alleen een kookboek uit, maar ook een album, waar deze samenwerking met Willie Wartaal op staat. De titel van het nummer is een woordspel met wietsoort Haze Barry en de naam van Golden Earring-zanger Barry Hay. Mocht het nog niet gek genoeg zijn: in de fascinerende muziekvideo van ‘Barry Hayze’ figureren maar liefst 27 BN’ers met een coupeDonnie.

Roxeanne Hazes: ‘Kapot’

Roxeanne Hazes zong dit nummer de wereld in toen ze in oktober 2019 op het podium van Paradiso stond, voor een uitverkochte zaal. Ze doet denken aan haar vader, maar heeft tegelijkertijd een heel eigen stemgeluid en stijl ontwikkeld.

Eefje de Visser: ‘Bitterzoet’

De singel ‘Bitterzoet’ is dit jaar verschenen, als voorproefje van het album Bitterzoet dat De Visser in 2020 zal uitbrengen. Zowel de tekst als de muziek passen bij haar zeer herkenbare stijl. Het nummer bevat een krachtig spel met tekstuele herhaling, waarin kleine verschuivingen plaatsvinden, zoals: ‘Door het raam zien we de rooddoorlopen hemel al vervagen’, ‘Voor het raam drinken we roodoranje lucht uit onze glazen’, ‘Zie de stad door onze rooddoorlopen ogen staan vertragen’. De clip is trouwens fascinerend: we zien onder meer synchroonzwemmers en een moord in een bos. Wat hebben die met elkaar te maken?

Elbert Smelt en Kinga Bá: ‘Leef met volle teugen’

Dit nummer is gezongen door Elbert Smelt (leadzanger van de band Trinity en bekend van het televisieprogramma Topdoks) en Kinga Bán (bekend van de band Sela en enkele solo-cd’s). Het lied is eind april 2019 verschenen, nog geen drie weken voordat Kinga Bán overleed aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Het lied brengt mooi onder woorden hoe moeilijk zo’n afscheidsperiode kan zijn en hoe je er ook dan voor kunt kiezen om toch positief in het leven te blijven staan. Niet oppervlakkig zoals in Leef van André Hazes jr., maar recht doend aan de pijn, het verdriet en de vragen die je in zo’n periode kunt ervaren. Gaaf om in de videoclip te zien hoe twee muzikale vrienden tot het laatst blijven doen wat hun leven kleur geeft: mooie muziek maken en daarvan genieten.

Zwangere Guy: ‘Niemand’

Metselaar, betonkister, dakwerker… Rapper. In maart 2019 lanceerde de Belgische hiphopartiest Zwangere Guy zijn debuutalbum: Wie is Guy? De rapper schokt, emotioneert, vervreemdt, en zit in ieder geval niet stil. Afgelopen december bracht Zwangere Guy alweer een tweede album uit, BRUTAAL. ‘Niemand’ is het voorlaatste nummer hierop.

Meindert Talma – De Domela Passie (album)

Het jaar 2019 werd uitgeroepen tot Domela-jaar. Het was toen namelijk honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. Ter gelegenheid hiervan bracht Meindert Talma ‘De Domela Passie’ uit, een gezongen biografie van deze veelzijdige, politieke figuur, met nummers als ‘Domela!’ en ‘De vier Johanna’s’. De onvaste en bedachtzame stem van Talma mengt bewondering, ironie en weemoed.

Het Zesde Metaal – ‘Tid van ton’

Met ‘Tid van ton’ – een nummer in het West-Vlaams – maakte Het Zesde Metaal een tegelijk cynische en melancholische terugblik op vroeger, de tijd van ‘stoflong, bordkrijt en asbest’. De band trekt op dit moment door Vlaanderen en Nederland met het hun nieuwste album ‘Skepsels’, dat met ingetogen nummers weet te verwonderen.

Luister alle bovenstaande nummers achter elkaar, samen met de lievelingsnummers van de afgelopen jaren, op bovenstaande Spotify-lijst!

Deze lijst verscheen eerder op het blog van de Utrechtse neerlandistiek.