17 februari 2020, Nijmegen: Drie jonge schrijvers over Frans Kellendonk, dertig jaar na zijn dood

Een speciale editie van de Kellendonklezing

Op 15 januari 1990 overleed Frans Kellendonk, gerenommeerd Nederlands auteur, onder meer bekend van Mystiek lichaam. De Radboud Universiteit Nijmegen, waar Kellendonk studeerde en promoveerde als anglist, herdenkt hem jaarlijks met de Frans Kellendonklezing. Sinds 1993 hebben vooraanstaande schrijvers en denkers hun licht laten schijnen over Kellendonks oeuvre en de relevantie daarvan voor hun eigen werk – een lezing die ook ieder jaar in de media aandacht krijgt.

Intussen groeide een nieuwe generatie schrijvers op zonder Frans Kellendonk als ‘levende’ stem in het literaire debat. Dat roept de interessante vraag op welke rol hij speelt in de hedendaagse Nederlandse literatuur. De Commissie Frans Kellendonklezing heeft daarom, precies dertig jaar na Kellendonks overlijden, drie auteurs van die nieuwe generatie, allen nog zeer jong toen Frans Kellendonk overleed, uitgenodigd zich in een korte lezing uit te spreken over het belang en de invloed van zijn werk op hun denken en schrijven.

Hanna Bervoets (geb. 1984) buigt zich in haar lezing over homoseksualiteit en gemeenschapsvorming (‘Bovendien zijn lesbiennes gewoon niet aardig. Kellendonk en de geschiedenis van een homogemeenschap’). Over de hedendaagse obsessie met identiteit en hoe dat in literatuur (niet) werkt spreekt Arjen van Veelen (geb. 1980) in zijn bijdrage ‘Kellendonk als nobele klootzak’. Tot slot kijkt Niña Weijers (geb. 1987) naar de ongemakkelijke houding van Kellendonk tegenover literaire groepsvorming (‘Eerste persoon enkelvoud’).

Uit alle drie de lezingen blijkt hoe visionair Kellendonk was wanneer hij op zijn kenmerkende tegendraadse manier nadacht over de verhouding tussen individualiteit en collectiviteit, tussen het literatuur en leven.

Ter afsluiting zullen de drie sprekers worden geïnterviewd door dichter, journalist en presentator Jeroen van Kan (geb. 1968). 

De tekst van de lezingen verschijnt bij uitgeverij Vantilt onder de titel Zijn letters en geest: drie jonge schrijvers over Kellendonk.

De Frans Kellendonklezing vindt plaats op maandag 17 februari 2020 om 16:00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, 6526 HP Nijmegen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.ru.nl/kellendonk

Contactpersoon: prof.dr. Jos Joosten (j.joosten@let.ru.nl)

Illustratie: Marc van Oostendorp