Stage bij de Schrijfakademie.nl?

Door Els Stronks

In september van dit jaar is een start gemaakt met de Schrijfakademie.nl: een online platform waar leerlingen van alle middelbare scholen in Nederland schrijfoefeningen kunnen doen. In twee soorten: vingeroefeningen die vooral om schrijftechniek draaien, en stemoefeningen die vooral helpen gedachten onder woorden te brengen. 

Elke schrijfoefening is toegespitst op een bepaald genre, bijvoorbeeld: mop, meme, partijprogramma, parabel, fabel, vertaling, logline, smartlap, rap, kasboek. In de maak zijn oefeningen voor een reportage, gelegenheidsgedicht, synthese, reisverhaal. Idee is dat leerlingen binnen die genres van alles en nog wat oefenen (perspectief, plot, beschrijving etc.), en na het lezen van bestaande teksten in het genre hun eigen werk kunnen aanscherpen en herschrijven.

Ik krijg veel hulp van deskundigen bij het maken van de oefeningen (docenten, dichters, journalisten, scholieren, uitgevers) en de site werd inmiddels al door zo’n 2000 bezoekers bekeken. Omdat de inhoud vorm begint te krijgen, zou ik graag met stagiairs aan de slag willen – van universitaire of HBO opleidingen – die mee kunnen denken over volgende stappen. Wil je meer informatie, meld je dan bij Els Stronks (e.stronks@uu.nl).

Andere opmerkingen of aanmeldingen naar aanleiding van deze mail worden ook prijs gesteld!