Groenman-taalprijs 2019 voor het tv-programma BOEKEN van de VPRO

Op 8 december ontvangen de VPRO-medewerkers en de presentatoren van het tv-programma BOEKEN de Groenman-taalprijs uit handen van het bestuur van de stichting LOUT.

De stichting LOUT, ‘Let Op Uw Taal’, heeft als doel het bevorderen van een goed, levendig en creatief gebruik van het Nederlands. Elke twee jaar reikt LOUT de Groenman-taalprijs uit. Deze is bedoeld voor een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door een juist en creatief gebruik van het Nederlands. 

Het juryoordeel van LOUT:

Tweeduizendzoveel. Nacht. Krant. Lamp.
Zolang je letters leest werkt je verstand.

Menno Wigman)

Als maar een droom het leven is,
Waar zwoegt een mens nog voor?

Willem Wilmink

’k Heb altijd graag verstoppertje gespeeld.
Bestond ik niet. Dat was toen al een feest.

Anton Korteweg

Alleen eenzaamheid kan het leven verlengen.

Lévi Weemoedt

Dat er geen tel meer zij, geen blad, geen boek, dat niet in honderdduizend tongen spreekt, dat niet getuigt van woordenschat.

Tom Lanoye

Een paar willekeurige citaten uit de Nederlandse literatuur. Zij getuigen van de veelsoortigheid van de taal, van informeel tot archaïsch, van humor tot melancholie, van realiteit tot droom. Nergens komt die diversiteit zo duidelijk naar voren als in boeken.

Dit jaar 2019 wil de stichting LOUT de prijs niet uitreiken aan één mediapersoonlijkheid, maar aan een collectief, namelijk aan de VPRO en de presentatoren van het literaire tv-programma Boeken. Dit programma wordt sedert 2005 iedere zondagmorgen uitgezonden op NPO-1 en wordt tegenwoordig afwisselend gepresenteerd door Carolina Lo Galbo en door Tjitske Mussche, die de laatste vier maanden van 2019 presentator Jeroen van Kan vervangt, die op zijn beurt vanaf 27 maart 2016 de eerste presentator, de dichter Wim Brands, verving na diens overlijden.

In Boeken worden twee auteurs van recent gepubliceerde boeken geïnterviewd. Vaak betreft het Nederlandstalige werken, soms komt een boek in een andere taal aan de orde.

De stichting LOUT schenkt de Groenman-taalprijs 2019 met des te meer genoegen aan alle medewerkers van Boeken aangezien het tv-programma – helaas – vanaf eind december 2019 wordt opgeheven. 

Zo krijgt het programma alsnog de lof toegezwaaid die het verdient.