Een wand met voornamen in NEMO

Gerrit Bloothooft

Het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam heeft recent de nieuwe expositieruimte Humania ingericht. Die is speciaal gericht op het ontstaan, het heden, en de toekomst van de mens: ik was, ik ben, ik word. De rol van zintuigen, psychologie in allerlei boeiende interactieve testjes, en sociologie staat centraal. Voor het sociolinguistisch aspect van afkomst is mij gevraagd om een wand aan de keuze van voornamen te besteden. Wat zegt je voornaam over je? Op de wand staan 1632 van de meest voorkomende voornamen van de jeugd zodanig gegroepeerd dat namen van broertjes en zusjes zo dicht mogelijk bij elkaar te vinden zijn. Ouders kiezen vaak voor hetzelfde type naam voor hun kinderen, van traditioneel Nederlandse namen, Arabische namen, Friese namen, tot Engelse namen op -y. De naamgroepen die daaruit af te leiden zijn zeggen iets over de voorkeuren van de ouders: hun gevoeligheid van traditie of juist niet, en hun opleidingsniveau.

Jonge bezoekers en hun ouders zoeken naar hun voornaam op de wand en dat moet voor meer dan 80% van hen lukken. De namen staan op kaartjes die uit de wand steken. En mocht je je voornaam niet vinden dan kun je zelf een kaartje in de wand steken waarop je je eigen naam schrijft. Je moet wel een beetje door hebben hoe de namen op de wand gegroepeerd staan – het is dan wel goed dat er begeleiders zijn die dat uitleggen.

De naamgroepen zijn (met voorbeeld van jongen en meisje) :                                                                               

Het is wel jammer dat de ontwerpers de relaties tussen de naamgroepen en opleidingsniveau van de ouders en wel of niet traditioneel denken grotendeels hebben losgelaten, en dat de aanvullende naamfeitjes erg klein gedrukt zijn. Maar het is mooi dat de talrijke bezoekers aan NEMO de komende 10 jaar even gaan nadenken over wat hun voornaam eigenlijk aan anderen vertelt.

Foto’s: NEMO – DigiDaan