3 t/m 5 januari 2020, Amsterdam: Gijsbreght van Aemstel

Voor het derde jaar op rij opent Theater Kwast het jaar met Vondels Gijsbreght van Aemstel, van 3 t/m 5 januari 2020. Voor het derde jaar op rij is er weer van alles aan toegevoegd en veranderd. Zo spreekt dit jaar voor het eerst Bisschop Gozewijn zijn legendarische alexandrijnen, keert de Viola de Gamba na dik twee eeuwen terug in Vondels Schouburgh op de Keizersgracht en zijn de kostuums die Rembrandt in 1638 in vlugge schetsen op papier zetten verder gereconstrueerd. Daarnaast maken ook Thomasvaer en Pieternel weer hun opwachting met een gloednieuwe nieuwjaarswensch van de hand van Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint en maakt het publiek dit jaar een andere route door de resten van de Schouburgh –tegenwoordig het chique Hotel the Dylan-  waar het stuk op 3 januari 1638 in première ging.

“Het loopt met Amsterdam, gelijk gij hoort, ten ende”: zo opent Gijsbreghts oom –bisschop Gozewijn- het vierde bedrijf. Deze sleutelscène brengt Kwast in deze derde editie van hun Gijsbreght in volle glorie terug. Een dramatisch keerpunt in Vondels tragedie, waarin Gijsbreght tevergeefs zijn eerdere misrekening probeert recht te zetten. Met de toevoeging van Margo Fontijn op Viola de Gamba aan de cast, keert niet alleen dit bijzondere oude instrument terug in de oude Schouburgh op de Keizersgracht, maar krijgen de oude melodieën van de reien in het vierde bedrijf hun oude mystieke zeggingskracht –“gelijk gij hoort”– terug.

Duurzaam door de ogen van Rembrandt

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten met de oer-première van de Gijsbreght. Verborgen tussen het publiek legde Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes vast voor het nageslacht. Schetsen van die Kwast bij iedere editie gebruikt om de originele kostuums verder te reconstrueren. Met de hand gemaakt volgens 17e-eeuwse methoden, van wol en linnen en goudgalon en gevoerd met zeegras! #duurzaam

Ivo de Wijs tekent met Pieter Nieuwint voor nieuwjaarswensch 2020

Als toegift speelt Kwast het 18e-eeuwse naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Een mini-operaatje met een Nieuwjaarswensch, de voorloper van de oudejaarsconference. In 2020 tekenen Ivo de Wijs en Pieter Niewint voor deze “kritische berijmde dialoog”.

Theater Kwast & The Dylan

De samenwerking tussen hotel The Dylan en Theater Kwast zorgt voor een unieke voorstelling die bezoekers door het gebouw voert en hen zo op de ontstaansplek het gevoel van de originele Gijsbreght laat ervaren. Dit jaar start de voorstelling voor het eerst in de Regentenkamer. Vanuit deze hoog gelegen stijlkamer boven de ingang konden de regenten van de Schouburgh de toeloop en dus de inkomsten scherp in de gaten houden.

Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl