naturalisme / naturisme

Verwarwoordenboek Vervolg (141)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

naturalisme / naturisme

Het is beter om deze woorden niet door elkaar te halen.

naturalisme                kunstzinnige en filosofische stroming waarin de natuur centraal staat

In naturalistische romans, zoals Eline Vere van Couperus, speelt het determinisme een grote rol, het bepaald zijn door erfelijkheid en milieu.

naturisme                   levensopvatting waarin het leven in harmonie met de natuur centraal staat, o.a. door geen kleding te dragen

Je doet naturisten tekort wanneer je alleen maar denkt aan nudisten op een naaktstrand.

In het Engels is een naturalist ook iemand die de natuur bestudeert of van ‘wild life experiences’ houdt. In die taal kunnen vakantiebureaus dan ook het flauwe grapje maken over een naturalist die zich opgeeft voor een groepsreis van naturisten, of andersom. In het Nederlands kan dat gelukkig niet.