Beleef Toscane met Couperus

Italië ontdekken met Louis Couperus als gids?

(Onbetaalde advertentie)

Twee groepsreizen, van 8 t/m 15 juni 2020 en van 28 september t/m 5 oktober 2020

Schrijver Louis Couperus (1863-1923) was dol op Italië. Hij hield van de zon, de mensen, de kunst, het landschap en het eten. Het Zuiden betekende voor hem een bevrijding uit de sombere benauwenis van zijn geboortestad Den Haag. Samen met zijn vrouw Elisabeth verbleef Couperus vele jaren in Italië, vooral in Rome en Florence. Over Italië schreef Couperus diverse moderne en historische romans en talrijke feuilletons, zoals die over zijn Italiaanse vriend Orlando. Wat zag, deed en at Couperus in Toscane, wat is daarvan in zijn teksten beland en wat kunnen wij daarvan tegenwoordig nog terugvinden? Die vragen vormen het uitgangspunt voor twee bijzondere 8-daagse rondreizen door Toscane, van 8 t/m 15 juni 2020 en van 28 september t/m 5 oktober, georganiseerd door Liliane Berendsen-Remmers, eigenaresse van Specialitalia.

Gaat u met ons mee op reis langs ‘blanke steden onder blauwe lucht’?

In een groep van maximaal twintig deelnemers bezoekt u Siena, Florence, Bagni di Lucca en (in juni) Pisa en volgt u de sporen van de grote schrijver, onder leiding van neerlandicus Marcel van den Boogert. U brengt onder meer een bezoek aan de pensions waar het echtpaar Couperus verbleef, aan de bibliotheek en het klooster waar Couperus is geweest, aan de cafés, kerken en musea die voorkomen in de feuilletons en aan de locaties waar zijn roman Aan den weg der vreugde zich afspeelt. Daarbij komt u op plaatsen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. En er blijft natuurlijk ook voldoende gelegenheid om uw eigen route te volgen.

Aan de reis wordt speciale medewerking verleend door José Buschman, Couperuskenner en schrijver van het kookboek Couperus Culinair, en filmregisseur Frans Weisz, wiens speelfilm A Woman of the North (1999) – gebaseerd op Aan den weg der vreugde – grotendeels op locatie in Bagni di Lucca werd opgenomen.

U verblijft en dineert op historische plaatsen in het hart van de Chianti-streek (Certosa di Pontignano), op de heuvel achter de San Miniato al Monte in Florence (Art Hotel Villa Agape) en dicht bij de koninklijke villa’s van Lucca (Fattoria Mansi-Bernardini), waar u zich terug waant in de Belle Époque. Vrijwel alle maaltijden (lunches en diners) worden exclusief voor u bereid door gepassioneerde koks, die zich laten inspireren door Pellegrino Artusi’s beroemde kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene en de lievelingsrecepten daaruit van Louis en Elisabeth Couperus. Elke reis belooft boeiende lezingen, culinaire hoogstandjes, schitterende locaties en (op woensdag 10 juni) feestelijke aandacht voor Couperus’ 157ste verjaardag.

Voor deelname aan deze groepsreis is grondige kennis van de boeken van Couperus niet vereist, interesse in zijn werk en leven én in de verhouding tussen feit en fictie natuurlijk wel. Liefde voor Italië en voor de geneugten van glas en vork doet de rest.

Voor meer informatie bezoek de website.