Maak Literom bruikbaarder!

Door Lisa Kuitert

Er gaat niets boven het lezen van een roman, dat is bekend, maar wat in de buurt komt is het lezen van de recensie van die roman. Vroeger kwamen de recensies uit kranten en tijdschriften in de knipselmap terecht. En inmiddels hebben we daar sinds jaar en dag Literom voor. Het leuke aan Literom is, dat je heel veel recensies van heel veel verschillende auteurs op kunt roepen, ook van wat oudere datum.  En wat nog mooier was: je kon IN die recensies zoeken, op trefwoord. Alle recensies waarin iets aardigs werd gezegd over de vertaler of de vertaling viste je er zo uit. Überhaupt zoeken op de naam van de vertaler of uitgeverij was mogelijk. Of op de recensies waarin het werk van bijvoorbeeld Wolkers wordt vergeleken met Márquez. Of je kon een antwoord vinden op de vraag of recensenten van boeken van vrouwen vaker het woord ‘schattig’ of ‘lief’ gebruiken, dan bij boeken geschreven door mannen. Kortom, hier kon serieus onderzoek in worden verricht. In krantenbanken, waar veel recensies ook zijn opgenomen, is dat niet mogelijk (bij mijn weten tenminste), omdat de recensies daar niet als aparte categorie uit te filteren zijn.

Inmiddels heeft Literom een gedaanteverandering ondergaan. Niet ten voordele moet ik zeggen want de zoekfunctie om IN de teksten van recensies te zoeken is verdwenen. Je kunt alleen nog zoeken op naam van auteur of van de titel, eventueel op jaar en datum in te perken. Ik stuurde hierover een berichtje naar de webmaster van Literom en kreeg dit antwoord:

Hartelijk dank voor uw bericht. Het is fijn om van gebruikers van de LiteRom feedback te krijgen en te horen waar precies behoefte aan is. Het is nu inderdaad niet meer mogelijk om op die manier te zoeken. Uiteraard gaan we de LiteRom verder doorontwikkelen. Als er veel vraag ontstaat naar deze optie, dan zullen we deze wellicht weer opnieuw gaan aanbieden.

Nu is het doorgaans zo dat je niet weet wat je niet weet en dat maakt het moeilijk voor jonge, frisse gebruikers (lees: studenten) om aan te geven dat ze deze optie missen. Maar misschien zijn er op Neerlandistiek wel mensen die de zoekfunctie gebruikten, en de moeite willen nemen ook een mailtje te sturen naar: Webredactie@nbdbiblion.nl

Hopelijk wordt er dan snel doorontwikkeld, en keert de zoekfunctie weer terug.