29 september 2019: Eerste editie Kletskoppen Kindertaalfestival Den Haag

Wat gebeurt er in je hoofd als je leert praten, of als je een tweede taal leert? En wat gaat er precies mis in je hersenen als het niet lukt om te lezen? Tijdens het Kletskoppen Kindertaalfestival op zondag 29 september 2019laten taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in de Centrale Bibliotheek in Den Haag op een speelse manier aan kinderen en hun (groot)ouders zien hoe taal werkt.

Kletskoppen draait om kindertaal in de breedste zin van het woord, van taalverwerving en taalontwikkeling tot tweetaligheid en taalstoornissen. Het festival is een initiatief van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen en vond daar al twee keer eerder plaats. Op verzoek van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) wordt dit jaar voor het eerst een editie georganiseerd in Den Haag. ‘In Nijmegen is het festival een succes. Reden voor de NWA om ons te vragen om ook een festival in Den Haag te organiseren, samen met de Bibliotheek Den Haag,’ aldus taalwetenschapper en projectleider Sharon Unsworth. 

Van tweetalig memory tot workshop rap

Kinderen van nul tot twaalf jaar kunnen onder andere tweetalig memory spelen, binnenstappen in een gigantische mond of oor om de werking ervan te ervaren, een eye-tracker uitproberen, al dansend tijdens een berenjacht de betekenis van woorden ontdekken of een workshop rap of creatief schrijven volgen.

Kletskoppen is een leuk dagje uit voor het hele gezin, maar er ligt ook een serieus idee aan ten grondslag. Unsworth: ‘Op het gebied van taalonderzoek behoort Nijmegen tot de wereldtop. We willen graag aan een groot publiek laten zien hoe leuk, interessant en relevant dat onderzoek is. En daarnaast is het festival een manier om mensen te werven voor deelname aan lopend onderzoek.’

Vragen van ouders

Naast allerlei interactieve demonstraties voor de kinderen is er ruimte voor ouders om al hun vragen te stellen. Experts op het gebied van taalontwikkeling, meertalig opvoeden en voorleestechnieken zitten voor hen klaar. Het festival wordt geopend met de muziekvoorstelling Dikkie Dik en de taart, opgebouwd rondom een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke. Verder zijn er (meertalige) voorleessessies, een workshop gebarentaal en optredens van kinderboekenschrijver Annemarie Bon en rapper Tyler Koudijzer. De dag wordt gepresenteerd door Ajouad el Miloudi.

Veel van de activiteiten zijn ook toegankelijk voor anderstaligen.

Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zondag 29 september (12.00 – 17.00 uur) in de Bibliotheek Den Haag. De toegang is gratis. Kletskoppen Den Haag is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, de Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui 68) en de Nationale Wetenschapsagenda. Kijk voor het volledige programma op www.kletskoppenfestival.nl