De onderwijspartij

Door Marc van Oostendorp

Ik denk dat ik niet de enige ben die teleurgesteld is in D66.

Deze partij heeft de afgelopen jaren vooral in universiteitssteden hoge ogen gegooid met de belofte dat ze wil investeren in het onderwijs. Nu zitten ze dan in de regering en hebben op de zo belangrijke post van minister van OCW iemand gezet die tot nu toe geen enkel teken heeft getoond van warme betrokkenheid bij onderwijs of onderzoek. Die geen enkele positieve maatregel heeft weten te treffen, maar die wel terwijl we allerwege kaalslag zien, doodleuk beweert dat er juist honderden miljoenen worden geïnvesteerd.

Op Twitter zei iemand: D66 profileert zich nu niet als de partij voor het onderwijs, maar als de partij voor de managers in het onderwijs.

Nu zijn er inmiddels een heleboel managers in het onderwijs, dus misschien lukt het ze op deze manier ook nog een deel van hun electorale basis in de universiteitssteden een beetje te behouden, maar ik geloof er niet meer in. Er gaan geruchten dat er misschien een potje gemaakt gaat worden van vijftig miljard euro om Nederland ‘toekomstbestendig’ te maken. Er gaan geruchten dat een deel hiervan bestemd zal zijn voor het hoger onderwijs. Maar zelfs als dat gaat gebeuren, vergeten we niet meer dat dit een plan is van minister De Vries van het CDA en niet van D66.

A.s. maandag (15.00-17.00) protesteren in Leiden (’t Gerecht) is wat mij betreft dan ook voor een belangrijk deel protesteren tegen D66: de minister die het namens die partij aan het verprutsen is, de holle praatjes, het ongelooflijke gebrek aan échte visie op wat er belangrijk is in het leven, dat alles overgoten met een saus van quasi-intellectualisme.

Degenen die het hoger onderwijs zouden redden, hebben het hoger onderwijs verraden.