Karel ende Elegast : gedigitaliseerd

Schrijft er iemand in dit online tijdschrift iets leuks over een zinnetje in Karel ende Elegast en dan moet ik zo nodig in een vlaag van beroepsdeformatie opmerken dat het zinnetje niet correct geciteerd is of dat de gebruikte editie niet deugde. Maar ik wil het goedmaken.

Nadat ik gezien had dat in de Lijst van gedigitaliseerde Middelnederlandse handschriften en drukken in binnen- en buitenlandse bibliotheken de link naar de rijmincunabel A (KB Den Haag 169 G 63) vastloopt, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief, en heb dat uiteindelijk ook kunnen vinden.

Helaas staat deze digitale Karel ende Elegast niet op de website van de KB Den Haag, maar op Early European Books, een website die gehost wordt door ProQuest. Dat is een commercieel bedrijf, dat handschriften en oude drukken digitaliseert voor bibliotheken. Ik als eindgebruiker ben daar niet helemaal gelukkig mee, want die digitale boeken liggen aan de ketting. Maar omdat dit boek in Den Haag ligt, mits u een Nederlands IP adres heeft, kunt u het op uw scherm krijgen en zelfs downloaden.

Daarvoor moet u naar de website van de KB gaan: https://www.kb.nl/

Klik op: Kies zoekbron

Klik op: Zie alle digitale bronnen

In het zoekvenster vult u in: “Early”, gevolgd door [Enter] en ziet dan:

Klik nu op Early European Books (EEB) en merk op dat hier alleen toegang verschaft wordt tot boeken van de KB Den Haag. Wilt u meer zien dan moet u verbonden zijn aan een academische instelling met een ProQuest abonnement.

Als het goed is, ziet u nu dit scherm:

In het zoekscherm vult u in: karel ende elegast, gevolgd door [Enter]. Als dit goed gaat, ziet u nu:

Klik op de postzegel en u ziet dit tableau:

Rechtsboven ziet u staan: Download pdf. Doe dat onmidellijk, want u kunt deze URL niet bewaren. U zult elke keer deze weg opnieuw moeten bewandelen om hier te komen.

Het door mij gewraakte zinnetje vindt u bijna onderaan op fol. 22 verso.