Er is geen reden om niet naar Leiden te gaan

Door Marc van Oostendorp

Het terechtste bezwaar dat je kunt maken tegen actievoeren volgende week maandag (2 september, 15.00-17.00, in Leiden) is nog altijd niet terecht.

Dat meest terechte bezwaar is: de interne problemen van de universiteit zijn zo groot, de oplossing is helemaal niet dat er geld bij komt. Er kan zelfs nog wel wat geld af.

Het is terecht omdat de wetenschappers zelf zich de afgelopen decennia veel onzin op de hals hebben gehaald. Ze zijn voortdurend bezig met elkaar te evalueren, voortdurend bezig te doen alsof ze eigenlijk een soort bedrijven zijn, voortdurend tijd aan het weggooien met het registeren van iedere minuut die ze wakend doorbrengen.

Dat is allemaal waar. Wanneer de minister had gezegd: we halen geld weg bij alle zinloze ‘ondersteuning’ die de universiteiten voor zichzelf regelen, we verbieden het om nog langer geld uit te geven aan nutteloos geadministreer, en van dat geld betalen we de technische universiteiten, had ik me waarschijnlijk niet bij WO in Actie aangesloten, maar bij de partij van de minister.

In plaats daarvan heeft de minister besloten dat het geld niet moet worden weggehaald bij de onzin, maar bij het onderzoek en het onderwijs van zo’n beetje iedereen die niet aan een technische universiteit werkt. Dat lost het probleem niet op, en dat creëert een gigantisch ander probleem.

Nu kun je gaan discussiëren over de prioriteiten, maar voor mij ligt de grootste prioriteit nu bij organisatie. Wetenschappers moeten nu eens niet langer in hun eentje op hun kantoortje beter weten hoe het allemaal moet, ze moeten zich organiseren.

Doe dat! Wordt allerleerst lid van een vakbond (VAWO en FNV zijn het actiefst), maar sluit je ook aan bij WO in Actie. En laat alles uit je handen vallen, en kom volgende week maandag! Er is nu even niets belangrijkers.