15 september 2019, Den Haag: Hofstedelezing ‘Jacob Cats’

Haags Historisch Museum, Schutterszaal
Lezing
prof. dr. Johan Koppenol

Jacob Cats (1577-1660) is de nestor van de drie grote dichters die rond 1650 buitenplaatsen aanlegden in en bij Den Haag. Hij was toen zo’n vijfenzeventig jaar oud, aan het eind van een lange, indrukwekkende loopbaan en – veel meer dan de twintig jaar jongere Constantijn Huygens en Jacob Westerbaen – op zoek naar rust, werkelijke rust. Tuinierend, lezend en schrijvend wilde hij zich voorbereiden op de dood. Dat teruggetrokken bestaan betekende niet dat hij wereldvreemd werd, want hij kreeg bezoek van familie, predikanten en een beperkt aantal vrienden. Voor zover hij nog aan het actieve leven deelnam, was dat als dichter. Hij publiceerde zijn verzameld werk in een spectaculaire uitgave en wisselde verzen uit met zijn literaire buren. Of Huygens daadwerkelijk op bezoek kwam is niet bekend, maar zeker is dat de onbesuisde grapjas Westerbaen onaangekondigd binnenviel op Sorghvliet. Een lezing over de oude Cats die bij de les gehouden wordt door een jongere generatie.

Datum zondag 15 september 2019
Locatie lezing Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
13.30-14.00 uur inloop
14.00-15.00 uur lezing en nagesprek in Schutterszaal
Kosten € 10,00 p.p. of gratis met een museumkaart
Betaling 15 september a.s. aan de kassa van het museum.


Informatie: Hanneke Besseling I besselingcp@gmail.com I 06-51709443

Reservering
JacobCatsLezing@gmail.com o.v.v. naam, aantal personen, telefoonnummer