1 September 2019, Voorburg: Hofstede Lezing ‘Constantijn Huygens’ en rondleiding bij Huygens’ Hofwijck

Het muziektheaterstuk rond het leven van Jacob Westerbaen wordt voorafgegaan door drie Hofstede Lezingen die de vriendschappelijke band tussen Huygens, Cats en Westerbaen belichten. Constantijn Huygens heeft een leidende rol gespeeld in het 17de-eeuwse literaire leven van Den Haag. Naast zijn hofdicht ‘Hofwijck’ schreef hij nog meer bekende werken, zoals het gedicht ‘De Zee-straet van ’s Gravenhage op Schevening’, waarmee hij de aanleg ervan literair promootte.

RESERVERING Lezing en Rondleiding > klik hier

Museum Swaensteyn • Lezing dr. Ineke Huysman

Constantijn Huygens (1596-1687), de prominente Nederlandse dichter en secretaris van de stadhouders, was een echte homo universalis. Hij was ook diplomaat, kunstkenner, bibliofiel, verzamelaar, componist en geleerde. Door middel van het voeren van correspondenties onderhield hij een uitgebreid netwerk van relaties. Huygens heeft meer dan 100.000 brieven geschreven en ontvangen, waarvan ca. 10.000 brieven bewaard zijn gebleven. Ineke Huysman zal in deze lezing aandacht besteden aan de correspondentie die Huygens onderhield met zijn dichtersvrienden Jacob Westerbaen en Jacob Cats.

Datum

zondag 1 september 2019

Locatie lezing

Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, Voorburg|

14.00-14.30 uur
ontvangst met koffie/thee

14.30-15.15 uur
lezing en nagesprek

Locatie rondleiding

Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2A, Voorburg

15.15-16.45 uur
wandeling naar Hofwijck en daarna rondleiding

17.00 uur
sluiting museum

Kosten

€ 12,50 p.p. Museumkaart niet van toepassing

Huygens’ Hofwijck • Exclusieve rondleiding huis en tuin

Een exclusieve rondleiding door huis en tuin is een mooie aanvulling op de lezing. U beleeft de Haagse Gouden Eeuw door de ogen van vader en zoon Huygens. Christiaan Huygens, die ook lange tijd op Hofwijck heeft gewoond en gewerkt, is één van de belangrijkste wetenschappers die ons land heeft gekend. De rondleiding duurt in totaal 1 uur en is onder begeleiding van professionele museumgidsen.

Dr. Ineke Huysman

promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op een biografie over Béatrix de Cusance (1614-1663). Bij het Huygens ING, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, was zij onder meer werkzaam als bewerker van de uitgave Notulen van de Staten van Holland (1620-1640). Momenteel is zij o.a. projectmanager van de Brieven van Constantijn Huygens, de Brieven van Johan de Witt en de Brieven van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, waarbij de correspondentie wordt gedigitaliseerd en via een database ontsloten.

Parkeren, bereikbaarheid musea en Huygenskwartier

Het Huygenskwartier kent een breed aanbod aan horecagelegenheden, van restaurants met een hooggewaardeerde menukaart tot gezellige bistro’s en grand-café’s.

Informatie: Hanneke Besseling  besselingcp@gmail.com  06-51709443

Meer informatie en aanmelding via Buitenplaats Ockenburgh.

Let op: de tentoonstellingszaal zal deze dag gesloten zijn i.v.m. de lezing