Vrouwelijke Utrechtse dichters op straat

Door Kila van der Starre

Afgelopen zaterdag publiceerde Trouw een artikel over straatpoëzie in Utrecht (‘Dichtend door de Domstad’, 29 juni 2019). Een onderwerp dat ik graag voorbij zie komen in de media, onder andere omdat ik als literatuurwetenschapper, werkzaam bij Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, onderzoek doe naar straatpoëzie.

In mijn proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’ gaat één van de zes casushoofdstukken over straatpoëzie. In het kader daarvan richtte ik begin 2017 de website Straatpoezie.nl op: een crowdsourcingwebsite waarop met behulp van het publiek een inventarisatie wordt gemaakt van alle gedichten die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. De interactieve kaart bevat ondertussen meer dan 2.300 straatgedichten, waaronder meer dan 160 in Utrecht.

In het artikel in Trouw schrijft Johan Nebbeling ‘Dus tenzij ik ze gemist heb (waarvoor bij voorbaat excuses): waar zijn de dichtregels van vrouwelijke Utrechtse dichters[?]’ Nebbeling heeft ze inderdaad gemist, want via Straatpoezie.nl kun je makkelijk inzoomen op Utrecht (ieder rood label is een gedicht) en via de zoekfunctie kun je zoeken op naam van dichter en titel van gedicht (of eerste regel), en dan kom je erachter dat er heel wat poëzie van vrouwen te lezen is in de straten van Utrecht!

In Utrecht zijn in de openbare ruimte gedichten te lezen van onder anderen de volgende vrouwen (de links leiden naar meer informatie):

Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Vrouwelijke Utrechtse dichters op straat

  1. Het artikel van Nebbeling gaat over een stadwandeling uitgestippeld door ene Gerard Goudriaan. Op diens site staat als achtergrond: ‘(…) minstens zo belangrijk is het kijken naar mensen en het bezoeken van leuke cafés, terrassen en restaurants. Met deze wandelgids kom je dan ook gegarandeerd langs de nodige aantrekkelijke horeca.’

    Het is dus belangrijk dat een muurgedicht zich in de buurt van een dranklokaal of koffietentje bevindt. Zo’n gedicht van Hanny Michaelis in de stationshal van Utrecht Centraal valt dan af, lijkt mij, al zou je er een blikje bier van de Albert Heijn ToGo bij kunnen opentrekken…

    Serieus: het lijkt me gewoon toeval dat er geen of weinig dichteressen in de route zijn opgenomen. Goudriaan heeft jouw kaart en de Utrechtse horeca op Google maps op elkaar geprojecteerd en een rondje uitgestippeld.

Laat een reactie achter