12 juni 2019, Amsterdam: presentatie My Mother’s Mother’s Mother

Op 12 juni wordt in Amsterdam het  boek My Mother’s Mother’s Mother. South African Women’s Writing from 17th Century Dutch to Contemporary Afrikaans’.. gepresenteerd, geschreven door Pieta van Beek (researcher UU en US) en Annemarié van Niekerk. 

Het boek telt 962 bladzijden en schetst aan de hand van originele vrouwenteksten in het Nederlands en Afrikaans (met een vertaling in het Engels) de ontwikkeling van de eigentijdse Afrikaanse vrouwenliteratuur uit de Nederlandstalige schrijftraditie in de Kaap vanaf 1652.

De veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika als kolonie, republiek en apartheidsstaat naar een moderne democratie ontvouwt zich in deze aangrijpende teksten in het Nederlands en Afrikaans.

Deze middag presenteren auteurs Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk hun boek en vertellen over de vele verschillende Zuid-Afrikaanse vrouwengeschriften. Dichteres Antjie Krog leest voor uit eigen werk. Ook bieden we de eerste exemplaren aan haar aan en aan de kunstenares Marlene Dumas en de Vlaamse dichter en schrijver Tom Lanoye, die hierop hun reactie op het boek zullen geven.

Over de auteurs

Pieta van Beek promoveerde op de Opuscula Hebraea, Graeca, Latina et Gallica van Anna Maria van Schurman (1652) en publiceert behalve over deze femme savante ook over vrouwen en spiritualiteit, vrouwen van Zuid-Afrika en vrouwen van het dorp Houten. 

Annemarié van Niekerk was universitair docent en criticus in Zuid-Afrika tot haar verhuizing naar Nederland in 2004. Sindsdien recenseert ze voor Trouw en schrijft een column voor het Vlaamse maatschappelijk-culturele blad Streven. Ze publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen, en drie bloemlezingen uit de vrouwenliteratuur van Zuid-Afrika en het continent Afrika.