415 euro

Door Marc van Oostendorp

Neerlandistiek is niets. Het is een groepsblog, waarvan ik de ‘hoofdredacteur’ ben, wat vooral betekent dat ik af en toe beslis of iets geplaatst wordt, probeer de binnengekomen stukken een beetje te spreiden en misschien ook het actiefst ben in het werven van nieuwe stukken.

Dezer dagen, dat hebben sommigen van jullie misschien gewerkt, ben ik wat minder aanwezig omdat ik mijn leven aan het veranderen ben. En net op dit moment kwam er een mail binnen van het ANP, waarin ‘Neerlandistiek’ gesommeerd werd om 415 euro over te maken vanwege inbreuk op het auteursrecht. Vanwege een foto die we een paar jaar geleden plaatste bij een blog.

Veel stelt die foto niet voor. Ik heb hem hierboven schetsmatig nagetekend. Het is ook echt een vergissing. Maar dat doet er niet toe; natuurlijk heeft de fotograaf recht op geld voor zijn werk.

We proberen hier op Neerlandistiek altijd zo nauwkeurig met dit soort dingen om te gaan, maar deze is er op de een of andere manier tussendoor geglipt.

Nu is de vraag: wie moet dat betalen? Niet de auteur van het stuk, want die is niet verantwoordelijk voor het plaatje. Ik weet niet meer wie het indertijd wel geplaatst heeft, en vooral niet wie de foto erbij heeft gezet. Misschien was ik het zelf, misschien was het een assistent.

De enige persoon die misschien aanspreekbaar is, ben ik, omdat ik dus hoofdredacteur ben. Maar laat ik het zo zeggen: als ik nu meer van dit soort rekeningen krijg, gaat de lol er wel een beetje af. De brief was gericht aan de KNAW, die de Neerlandistiek-server beheert. De KNAW heeft er natuurlijk eigenlijk ook weinig mee te maken, maar gelukkig heeft ze wel juristen in dienst die de prijs zo ver omlaag hebben gekregen dat het bedrag betaalbaar is en door de KNAW zelf dan ook kan worden voldaan.

Het meest teleurstellend bij dit alles is natuurlijk dat het ’t ANP betreft, een organisatie met een neutrale naam die kennelijk met dreigementen rekeningen stuurt die veel te hoog zijn – en alleen door juridisch terugdreigen omlaag kunnen worden gebracht. Neerlandistiek is misschien niets maar het Algemeen Nederlands Persbureau is er niet beter op geworden.