Universiteiten willen met ‘Olympiade’ Nederlandse taal en cultuur weer op de kaart zetten

De Universiteiten van Utrecht, Antwerpen en Nijmegen zullen de eerste Olympiade voor Nederlands organiseren. Met het initiatief willen de universiteiten de studie van de Nederlandse taal en cultuur weer op de kaart zetten als een spannende en uitdagende discipline voor jongeren van vandaag.

De Olympiade Nederlands zal voor het eerst gehouden worden in het schooljaar 2019-2020. Nederlandse en Vlaamse leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs buigen zich in wedstrijdverband over een reeks puzzels op het gebied van taalkunde, literatuur, cultuurgeschiedenis en communicatie. Dat gebeurt in twee ronden. De finaleronde vindt plaats op een centrale locatie. Scholen in Vlaanderen en Nederland zullen in het voorjaar van 2019 benaderd worden met meer informatie over de inschrijfprocedure, oefenstof en prijzen.

Dankzij de financiering van de Nederlandse Taalunie aan Els Stronks (Universiteit Utrecht), Marc van Oostendorp (Radboud Universiteit Nijmegen), Valerie Rousseau en Kevin Absillis (Universiteit Antwerpen) kunnen de drie universiteiten een breder netwerk opzetten om de Olympiade Nederlands mogelijk te maken in Vlaanderen en Nederland.  Het schoolvak Nederlands en de universitaire opleidingen neerlandistiek kwamen de laatste weken eerder negatief in het nieuws. Er was onder meer sprake van dalende inschrijvingen op de universiteiten en een gebrek aan belangstelling voor het Nederlands onder jongeren. Vlaanderen en Nederland hebben tegelijkertijd dringend behoefte aan neerlandici. Alleen al in het onderwijs dreigt over enkele jaren een groot tekort. Studenten in Nederland en Vlaanderen zijn trouwens onder de indruk van de veelzijdigheid die de opleiding Nederlandse taal- en letterkunde van je vergt. Ze komen voor stages bij de meest uiteenlopende werkgevers terecht en belanden via studiereizen op onverwachte plekken. Ze worden nu ook betrokken bij de voorbereiding van deze Olympiade.

De Olympiade wordt onderdeel van PlusNederlands, een plusprogramma voor het schoolvak Nederlands waaraan alle universitaire opleidingen Nederlands bijdragen. Doel is naast de Olympiade ook een SchrijfAkademie en OnderzoeksVerkenningen in te richten.