Laatste bijeenkomst Nascholingsreeks Grote Vragen van het Nederlands

Op dinsdag 9 april vindt de vierde en laatste bijeenkomst van de UU-nascholingsreeks Grote vragen van het Nederlands plaats. Deze reeks is bedoeld als bedoeld als inspiratiebron en nascholing voor docenten Nederlands en voor leerlingen met een interesse voor taal en lezen. Op 9 april is het de beurt aan Marjo van Koppen en Sterre Leufkens, die spreken over het thema ‘De Nederlandse taal: chaos of toch niet?’ Er zijn nog plekken beschikbaar, dus meld je aan!

Bestaat er eigenlijk zoiets als het Nederlands? Als je goed gaat luisteren, blijkt dat iedereen zijn eigen versie van de Nederlandse taal heeft. Soms is die variatie gebonden aan regio (wie ‘friet’ zegt komt van beneden de rivieren, ‘patat’-zeggers vind je in het noorden), maar ook andere sociale factoren zorgen ervoor dat Nederlands andere klanken, woorden en zinnen gebruiken.

Taalvariatie is niet willekeurig: er zit een systeem in. In het eerste deel van dit college vergelijken we het Nederlands met andere talen. Wat zijn de systematische verschillen en overeenkomsten? Na de pauze kijken we naar variatie binnen Nederland. We bekijken databanken vol met historische en geografische taalvariatie en wisselen ideeën uit om die data in het middelbaar onderwijs in te zetten.

De lezing vindt plaats in Drift 21, zaal 0.32, in de binnenstad van Utrecht. De inloop is vanaf 19.45 uur, het college zelf duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Mail je aanmelding naar grotevragen@uu.nl, dan kom je op de lijst.