De oermens en de F

Door Marc van Oostendorp

Deze week was er groot nieuws: de mens kon de F en de V pas zeggen toen hij landbouwer werd! Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Ik leg het allemaal uit!

(Bekijk deze video op YouTube)

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie. Bookmark de permalink.

4 Responses to De oermens en de F

 1. Thomas Milo schreef:

  De v wordt in het (zwitser-)Duits anders uitgesproken dan in het (zuid-)Nederlands: net als in het noord-nederlands is er geen verschil in de uitspraak van de letters f en v. In het Engels wordt de v als een w uitgesproken. Het artikel in Science heeft dat niet eens in de gaten.

 2. Manfred schreef:

  Vandaar dat een deel van de mensheid wegtrok uit Afrika naar Azië, Amerika en Europa. Konden ze eindelijk uitspreken waar ze zaten.

 3. James Sjaalman schreef:

  De causaliteit is natuurlijk heel vaag.
  [ik ben een leek] Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat, naarmate de spreker->luisteraar -afstand afneemt, de bruikbaarheid van “suffe” (lip)klanken (slechtere signaal/ruis-verhouding) toeneemt. Dus: de mensen zaten dichter bij elkaar,en hoefden niet te ploppen en te schreeuwen.

Reacties zijn gesloten.