Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan: boekuitgave

Door Michelle van Dijk

Ja! Je leest het goed! Dit jaar nog komt mijn hertaling van Couperus’ Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan op de markt. Ik hoop dat het boek straks op vele scholen te vinden is en via verlanglijstjes voor Sint en Kerst weer in vele huishoudens een plek in de boekenkast krijgt.

De hertaalde versie is een volledige versie: dat wil zeggen dat ik geen zinnen of passages geschrapt heb. Maar in de taal is er wel degelijk wat veranderd: woorden en begrippen die wij nu niet meer kennen, zijn vertaald. De zinslengte en -volgorde is vaak aangepast. Zo kan ook iemand die niet thuis is in de taal en cultuur van meer dan honderd jaar geleden toch zonder voetnoten en academische inleiding meegesleept worden door het familiemysterie van de ‘oude mensen’ en door de meesterlijke vertelkunst van Couperus.

Volgens sommigen is een hertaling zoiets als een mes in De Nachtwacht.
Volgens anderen is hertalen de enige manier om de literatuur van meer dan honderd jaar oud nog aan jonge mensen over te dragen. De waarheid ligt vast ergens in het midden: ik hoop dat mijn hertaling een kennismaking met Couperus is – en wie meer wil, zal vast en zeker het origineel willen lezen. Maar om ergens te beginnen, is dit het opstapje. Als Van oude mensen de Taj Mahal is, dan is dit de kopie in Lego.

Het boek komt uit bij Lalito. Uitgeverij Lalito brengt klassieke (Nederlandstalige of vertaalde) werken uit in een nieuw jasje. Denk aan Kees de jongen  van Theo Thijssen of een studie-editie van Van den vos Reynaerde. Met deze nieuwe edities blijven oude werken beschikbaar voor iedereen. Soms (dus niet altijd) in een moderne spelling, hertaling of bewerking. Boeken van Lalito zijn verkrijgbaar bij de lokale en online boekhandel.

Wil je het boek op de boekenlijst / in de mediatheek zetten van je school voor schooljaar 2019/2020? Mail dan de uitgever voor de nieuwsbrief en/of meer info en/of bestellingen.

Wil je meer weten? Neem contact met me op. Ook voor lezingen/lesbezoek of pittige columns en panelgesprekken over waar het in godesnaam naartoe moet met de jeugd en de ontlezing.

Deze aankondiging verscheen eerder op het blog van Michelle van Dijk.