Bart Van Loo, De Bourgondiërs

Door Willem Kuiper

Had ik mij net voorgenomen om geen boeken meer te kopen, omdat ik er a) geen plek meer voor heb, en b) omdat ik ze nooit uitlees, val ik bij toeval in deze radio uitzending.

Probeer dan maar eens na afloop bij je besluit te blijven …

Dus ik naar de boekenwinkel, en daar kocht ik:

Bron: De Bezige Bij

Het boek wordt verkocht als “gebonden”, maar dat het is het niet. Het is weliswaar een ‘hardcover’, maar verder is het een plakband. Maar dat is dan ook echt het enige wat ik er als pas begonnen lezer op aan te merken heb, of het zou het ontbreken een tweede leeslint voor de eindnoten moeten zijn.

De opbouw van het boek is wat wedstrijdschaatsers een aflopend schema noemen:

Bestrijkt het eerste deel van het boek bijna duizend jaar (406-1369), het volgende beslaat een eeuw (1369-1467). In het derde deel komt een decennium (1467-1477) aan bod. Volgen de delen vier en vijf, die welgeteld een jaar (1482) en een dag duren. (Proloog, p. 15)

Ik zit nog in het millenium, maar het boek leest zo lekker weg – letterlijk en figuurlijk – in de typografie van Gert Dooreman, dat ik het u nu al wil aanbevelen:

Bart Van Loo, De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen. Amsterdam [De Bezige Bij] 2019, 607 p., (rijk) geïllustreerd.