Verschenen: Drinken doet een beetje zeer van Jan Boerstoel

Ik ken het klappen van de zweep,
ik ken de regels van het spel,
ik ken de zin van het bestaan,
maar als ik drink dan gaat het wel.

Het Amsterdamse literair café De Engelbewaarder begon er eind jaren zeventig van de vorige eeuw mee: korte gedichtjes over drankgebruik op lucifersdoosjes – in die tijd mocht je nog roken in horecagelegenheden –, telkens in een serie van zes, geschreven door steeds weer een andere dichter.

Jan Boerstoel was een van die dichters. Maar in zijn geval bleek al spoedig dat naast het consumeren van genotsmiddelen ook het schrijven van zulk soort poëzie verslavend kan werken. Enige jaren later had hij tientallen ‘kroegverzen’ in portefeuille. Dus toen zijn stamcafé ‘t Smackzeyl in 1983 het tienjarig jubileum wilde vieren, ontstond het idee voor een bloemlezing. In de loop van de jaren werden bijna 10.000 exemplaren van de bloemlezing verkocht; momenteel is het boekje alleen nog antiquarisch te verkrijgen. Hoogste tijd dus voor een heruitgave!

Drinken doet een beetje zeer bevat de 24 oorspronkelijke kroegverzen, aangevuld met zes extra gedichtjes. Opnieuw vormgegeven, maar mét de oorspronkelijke tekeningen van Bert van der Spek.