Pas verschenen: ‘Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw’

Taal was belangrijk in de Gouden Eeuw. Schrijvers, dichters, taalgeleerden en journalisten legden zelfbewust de basis voor wat het Standaardnederlands zou worden, een taal waarop iedereen even trots leek te zijn als op de nieuwe Republiek. Tegelijkertijd openden de Lage Landen zich voor de rest van de wereld, onder andere door de handel en het vroege kolonialisme, maar ook door belangstelling voor de ‘nieuwe’ kunsten uit Italië en Frankrijk. Bovendien kwamen door de grote welvaart heel veel migranten uit binnen- en buitenland naar Amsterdam.

In Een mooie mengelmoes laten Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp zien dat het ontstaan van het Nederlands alleen kan worden begrepen tegen de achtergrond van al die talen en dialecten die er toen in de Lage Landen werden geschreven.  De auteurs presenteren het eerste onderzoek naar de pas ontsloten schat van zeventiende-eeuwse kranten – Nederlandse drukkers zetten in dit eerste massamedium internationaal de toon – én ze laten zien hoe schrijvers buitenlandse modellen imiteerden, maar dat deden in ‘zuiver’ Nederlands en niet in een ‘mengelmoes’ van leenwoorden zoals die in het dagelijks leven werd gebruikt.

Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp zijn allebei als senior-onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut; ze zijn ook allebei hoogleraar in Nijmegen.

Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs. Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw. Amsterdam: AUP, 2018. Bestelinformatie bij de uitgever.

Dit bericht is geplaatst in pas verschenen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 Responses to Pas verschenen: ‘Een mooie mengelmoes. Meertaligheid in de Gouden Eeuw’

 1. Rob Alberts schreef:

  Mooie leestip.

  Vrolijke groet,

 2. John van Hulst schreef:

  Geen digitale versie? Ik lees al jaren uitsluitend via mijn E-Reader. Ik heb een voorstel: als er een digitaal bestand is van dit boek (bijvoorbeeld een Word document), dan maak ik daar gratis een epub van.

 3. Gerard van der Leeuw schreef:

  Hè getsi, alleen een e-book… Ongezellig, beroerd voor je ogen, lastig ook niet goed voor de verwerking van e.e.a.. Geef mij maar een mooie druk! Beter voor de werkgelegenheid ook.

Laat een reactie achter