De nieuwe titels DBNL van november 2018

Voor de dichtbundel Engelse verfdoos liet Pierre Kemp zich inspireren door de kleuren in een Engelse waterverfdoos. Kemp, die naast dichter ook kunstschilder was, maakte voor elke kleur een eigen gedicht, van ‘Antwerp Blue’ tot ‘Yellow Ochre’, en van ‘Cerise’ tot ‘Rose Madder’. De bundel verscheen in opdracht van enkele vrienden ter ere van Kemps zeventigste verjaardag, in een eerste oplage van 750 genummerde exemplaren. De DBNL brengt deze maand nummer 476 online.

Met Een voetreis naar Rome had Bertus Aafjes in 1946 al een groot publiek bereikt. Na Italië volgden onder meer reizen naar Egypte, Libanon, Israël en Japan, en ook De wereld is een wonder (1959) is een reisverslag dat vele herdrukken kende. Aafjes bezocht voor dit werk verre oorden als boeddhistische tempels in Japan, maar vond ook dichter bij huis veel moois, zoals het uitzicht vanaf het dak van de Sint-Jan in Den Bosch. De eerste druk van De wereld is een wonder staat nu online.

De roman De paupers (1915) schetst een beeld van de verhoudingen tussen verschillende groepen in Nederlands-Indië aan het begin van de twintigste eeuw. De pauper verwijst naar de Indo, die door de Hollanders voor (geestelijk) lui werd versleten en een slechte positie had in de Nederlands-Indische maatschappij. De auteur Hans van de Wall, die schreef onder het pseudoniem Victor Ido, was zelf kind van een Indo-moeder en een Nederlandse vader. Zijn schets van het milieu wordt gezien als een behoorlijk betrouwbare afspiegeling. Ook van De paupers verschijnt deze maand de eerste druk op de DBNL.

Verder onder andere de novelle Blank en Geel van A.J., pseudoniem van Lodewijk van Deyssel, Een kern van waarheid waarin H.A. Gomperts verslag doet van zijn onderzoek naar de geschiedenis van het intellectuele antisemitisme en nieuwe jaargangen van Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift en Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Hier is een volledig overzicht.