Beleef Toscane met Couperus

(Ingezonden mededeling)

Louis CouperusSchrijver Louis Couperus (1863-1923) was dol op Italië. Hij hield van de zon, de mensen, de kunst, het landschap en het eten. Het Zuiden betekende voor hem een bevrijding uit de sombere benauwenis van zijn geboortestad Den Haag. Samen met zijn vrouw Elisabeth verbleef Couperus vele jaren in Italië, vooral in Rome en Florence. Over Italië schreef Couperus diverse moderne en historische romans en talrijke feuilletons, zoals die over zijn Italiaanse vriend Orlando. Wat zag, deed en at Couperus in Toscane, wat is daarvan in zijn teksten beland en wat kunnen wij daarvan tegenwoordig nog terugvinden? Die vragen vormen het uitgangspunt voor een bijzondere 8-daagse rondreis door Toscane, van 6 t/m 13 juni 2019, georganiseerd door Liliane Berendsen-Remmers, eigenaresse van Specialitalia, naar het succesvolle biografische en culinaire onderzoek van Couperus-kenner José Buschman.

Gaat u met ons mee op reis naar de ‘blanke steden onder blauwe lucht’?

In een groep van maximaal twintig deelnemers bezoekt u Siena, Florence en Bagni di Lucca en volgt u de sporen van de grote schrijver, onder leiding van neerlandicus Marcel van den Boogert. U brengt onder meer een bezoek aan de pensions waar het echtpaar Couperus verbleef, aan de bibliotheek en het klooster waar Couperus is geweest, aan de cafés, kerken en musea die voorkomen in de feuilletons en aan de locaties waar zijn roman Aan den weg der vreugde zich afspeelt. Daarbij komt u op plaatsen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. En er blijft natuurlijk ook voldoende gelegenheid om uw eigen route te volgen.

U verblijft en dineert op exclusieve, historische locaties in het hart van de Chianti-streek (Certosa di Pontignano), op de heuvel achter de San Miniato al Monte in Florence (Art Hotel Villa Agape) en dicht bij de koninklijke villa’s van Lucca (Fattoria Mansi-Bernardini), waar u zich terug waant in de Belle Époque. Bij de maaltijden is er ruime aandacht voor de lievelingsgerechten van Louis en Elisabeth Couperus, die gelardeerd worden met de woorden van de schrijver zelf. Op maandag 10 juni viert u de 156ste geboortedag van Louis Couperus mee op zijn favoriete plek in Florence. De reis omvat boeiende lezingen, voordrachten, discussies en ontmoetingen en wordt afgesloten met een feestelijk diner.

Voor deelname aan deze groepsreis is grondige kennis van de boeken van Couperus niet vereist, interesse in zijn werk en leven én in de verhouding tussen fictie en werkelijkheid natuurlijk wel. Liefde voor Italië en voor de geneugten van glas en vork doet de rest.

De reissom van € 2175 per persoon (toeslag eenpersoonskamer € 125) is inclusief lijnvluchten (incl. belastingen, toeslagen en 15kg ruimbagage), vervoer ter plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, incl. wijn, water en koffie (behalve drankjes buiten de maaltijden om, tenzij anders vermeld in het programma), entrees, reisleiding en gidsen.

Niet inbegrepen zijn verzekeringen en boekingskosten à € 25 p.p.

Meer informatie.