9 november 2018, Amsterdam: Symposium over rap, taal en identiteit: Afrikaanse rymklets en de Nederlandse context

Brasse vannie Kaap, Prophets of da City, Jitsvinger, Hemelbesem, Yoma….dit zijn slechts enkele namen van een groeiende groep Afrikaanse rymkletsers (rappers) die de afgelopen jaren grote sterren in de Zuid-Afrikaanse hiphopwereld zijn geworden. In hun werk hebben zij veel aandacht voor complexe identiteitsprocessen in de Zuid-Afrikaanse maatschappij, en leveren ze in een door een rauwe werkelijkheid gevormd Afrikaans scherp sociale commentaar op hun socio-politieke context. In Nederland worden deze kunstenaars en hun werk betrokken bij gesprekken over het Nederlandse koloniale verleden, slavernij, en de huidige vragen rond diversiteit en identiteit. 

Luister mee op 9 november tussen 12:00 en 14:00 naar gesprekken over Afrikaanse hiphop, transnationale identiteit, de geschiedenis van Afrikaans en waarom de Nederlandse context juist voor Afrikaanse hiphop een belangrijk podium biedt en waarom Afrikaanse rymklets, in de woorden van rapper Jitsvinger de “billboard van streeksdialekte, die baarmoeder van nuwe woorde en die fakkel van progressiewe letterkunde” genoemd wordt. Deelnemers zijn o.a. Aafje de Roest (scriptieprijswinnaar voor haar scriptie over Nederlandse hiphop), Catherine Henegan (regisseur Afrikaaps: een hiphop opera), Frazer Barry (muzikant, rapper en deelnemer aan Krotoa, op dit moment in Nederland op tournee) Jitsvinger en Lee Ursus (rappers in het Afrikaans), en Vivien Waszink (auteur van Woord: de taal van Nederhop).

Dit symposium wordt georganiseerd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, in samenwerking met het Zuid-Afrikahuis en het culturele debatinitiatief North South Lines.

Wanneer: 9 November 2018 van 12:00 – 14:00; zaal is open vanaf 11:30 (koffie en thee wordt geschonken)

Waar: Het Zuid-Afrikahuis (Keizersgracht 141c, Amsterdam)
Toegang is gratis, maar i.v.m. beperkte ruimte is aanmelden verplicht via email: evenementen@zuidafrikahuis.nl