24 november 2018, Amersfoort: Achterbergsymposium 2018

Bijna is het weer zover: de laatste zaterdag in november, de traditionele datum van ons jaarlijkse symposium. Wij nodigen u van harte uit. Net als vorig jaar zullen we voor dit symposium bijeenkomen in de Mannenzaal (tegenover Flehite), Westsingel 47, 3811 BB Amersfoort.

Programma

10.15  De Mannenzaal gaat open

11.00  Pieta van Beek, Een woord over Achterberg Nu

11.15  Rob Schouten,  Het fraaie woordenrijk : de schoonheid van taal bij Achterberg

11.45  Jan Zwemer,  ‘Komaf’ van Achterberg in het Zeeuws – maar niet ‘Eben Haëzer’. Problemen met de streektaal in poëzievertalingen.

12.15  Lievelingsgedichten van het publiek

Lunch 12.30-14.00

14.00  Paul van Capelleveen, gaat spreken over  de boekhistorische kant van de bundels van Gerrit Achterberg.

14.30  uitloop en discussie

15.00  afsluiting met koffie of borrel

Rob Schouten (1954) publiceerde in 1978 zijn eerste dichtbundel, Gedichten 1 geheten, sindsdien verschenen nog twaalf dichtbundels, een roman, verhalen, essays en bloemlezingen, zijn laatste bundel is Vervelende vlekken uit 2016. Een nieuwe roman De groene gravin ligt bij de uitgever en komt maart 2019 uit. Sinds 1980 is hij werkzaam als criticus en columnist bij Trouw, tot 2016 ook als criticus bij Vrij Nederland. Hij doceerde onder andere aan de schrijversvakschool, de University of Minnesota en, als bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek, aan de VU. Verder was hij jurylid van drie PC Hooftprijzen, de AKO en de Librisprijs en geeft hij tussendoor te hooi en te gras workshops poëzie, columnistiek en literaire kritiek.

Jan Zwemer (1960) is freelance historicus. Hij promoveerde op de bevindelijk gereformeerden (1992) en schreef  veel over sociale en politieke geschiedenis in Zeeland. Hij is schrijver en corrector van teksten, maakte radioprogramma’s en columns voor Omroep Zeeland, enkele tentoonstellingen en een aantal teksten voor striptekenaar Danker Jan Oreel. Verder treedt hij op allerlei locaties op als verhalenverteller en dichter. Hij dicht in het Zeeuws en Nederlands en vertaalt gedichten, o.a. van Emily Dickinson.  Benno Barnard noemde zijn vertalingen van een handvol gedichten van Émile Verhaeren ‘heel behoorlijk’.

Paul van Capelleveen (1960), conservator van de Koninklijke Bibliotheek in ’s-Gravenhage, was ook enige tijd verbonden aan het Museum Meermanno daar. Hij is auteur van een reeks boeken en artikelen met namen over boekgeschiedenis. Maar hij is ook dichter. In 1992 werd hij genomineerd voor de C. Buddingh-prijs.

Pieta van Beek (1958), voorzitter Gerrit Achterberggenootschap.

Antiquair Wiebe Meilof uit Pekela zal net als voorgaande jaren de oude ovale tafel in de middeleeuwse kapel bedekken met zijn Achterbergiana. U kunt uw exemplaren van Achterberg laten taxeren.

De activiteiten van het Genootschap Gerrit Achterberg worden financieel gesteund door het Willem Kloos Fonds.