Wolkers naar Leiden

Feestelijke overdracht nalatenschap

Door Peter van Zonneveld

Vrijdagmiddag vond in Leiden de feestelijke overdracht plaats van de nalatenschap van Jan Wolkers. Op de kamer van B&W in het Leidse stadhuis had zich een klein gezelschap verzameld om dit heuglijke feit te vieren. Achttien schilderijen gaan naar De Lakenhal, en talloze documenten worden ondergebracht in de Leidse universiteitsbibliotheek. Wethouder van cultuur Yvonne van Delft heette ons welkom, en UB-directeur Kurt de Belder gaf een overzicht van wat de Sleutelstad nu aan erfgoed verworven had. Weduwe Karina Wolkers toonde een aantal specifieke objecten die nu naar Leiden gaan verhuizen.

Onder leiding van de bekroonde biograaf Onno Blom vond een levendige en bij tijden hilarische paneldiscussie plaats. Zou Karina nu zoveel kunst in haar huis op Texel gaan missen? Ja en nee. ‘Het ruimt ook wel op’, zei ze. Meta Knol, directeur van de Lakenhal, vertelde dat zij vooral werken geselecteerd had die samen de ontwikkeling in de beeldende kunst van Wolkers laten zien. Hoofdconservator van de UB André Bouwman gaf aan welke plaats de literaire nalatenschap binnen de handschriftencollectie zou gaan innemen. 220 tekeningen worden ondergebracht in het Prentenkabinet, dat sinds enige jaren ook in de UB gehuisvest is.

Welke betekenis kan dit alles hebben voor onderwijs en onderzoek? Rick Honings, docent Moderne Nederlandse Letterkunde en hoofd van de afdeling Dutch Studies van de Leidse universiteit, zag zich al met een groep studenten naar de Lakenhal gaan, en met behulp van mijn boekje over Wolkers door de stad wandelen om de plaatsen te bezoeken die in romans en verhalen een rol spelen. Leiden is immers een literair openluchtmuseum. Brieven, handschriften en foto’s kunnen daarbij ook aandacht krijgen, want het werk van Wolkers heeft een sterk autobiografisch karakter.

Heerlijk dat dit alles met de hulp van vele sponsors gelukt is! We hieven vrolijk het glas, want iedereen was blij. Fijn voor De Lakenhal, fijn voor de UB, fijn voor de stad Leiden. Fijn ook voor Karina Wolkers, die weet dat de nalatenschap van haar man nu in goede handen is, en publiek toegankelijk wordt. In december van dit jaar zal het transport naar Leiden plaatsvinden. Het huis zal daardoor toch ingrijpend veranderen. Ik heb er gelogeerd in 1991, toen Jan nog leefde, en ben er daarna ook nog wel geweest. Ze nodigde mij uit om haar vóór december nog eens op Texel te komen bezoeken, zodat ik mij de oude situatie zal kunnen blijven herinneren Dat zal ik zeker doen!

Meer informatie over Wolkers in Leiden.