steiger / vlonder

Verwarwoordenboek Vervolg (91)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

steiger / vlonder

De woorden verschillen in betekenis.

steiger looppad boven water, bedoeld als aanlegplaats

Op steigers zou men altijd verplicht antislip moeten aanbrengen om uitglijden te voorkomen.

vlonder houten constructie, bedoeld om contact met ondergrond te voorkomen

De vlonder op ons balkon is helemaal verrot.

De woorden worden soms verward, en dat is ook niet verwonderlijk, want in beide gevallen gaat het om een houten constructie met liggers en dekplanken, en in beide gevallen gaat het erom dat je droge voeten houdt. Maar een steiger bevindt zich altijd (gedeeltelijk) boven water, en een vlonder niet. Een vlonder kan zich wel boven moerassige grond bevinden. Daarom moet u, wanneer u niet iets boven water mag bouwen om bij uw bootje te komen, geen aanvraag indien voor een steiger, maar voor een vlonder. Beide woorden in één zin? Bij de vijver was het zo moerassig dat ik een combinatie van aanlegsteiger en vlonderterras heb laten ontwerpen.

Ja, en de woorden hebben ook nog een andere betekenis: een steiger is ook een tijdelijke stellage bij een bouwwerk, en een laad- en losplateau van een vrachtwagen wordt ook wel een vlonder genoemd.

Dit bericht is geplaatst in column met de tags . Bookmark de permalink.