5 november 2018, Amsterdam: Boekpresentatie Hemelse Mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek

F. Harmsen van Beek (1927-2009) was schrijver, dichter en tekenaar. Ze was het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust, de legendarische verzamelplaats voor grensverleggende schrijvers in de jaren vijftig. In dit programma vieren we de presentatie van Maaike Meijers biografie ‘Hemelse mevrouw Frederike.’

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. De kunstenaarsbiografie van Maaike Meijer vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.In dit programma brengen we een ode aan het leven en werk van F. Harmsen van Beek, met haar vrienden, collega-schrijvers en familie en auteur Maaike Meijer.

Het programma vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie en aanmelden