Verschenen: Maria van Gelre 1380-1429. Sporen in het landschap

We kennen haar oogstrelende gebedenboek, maar veel meer was er niet bekend over Maria van Gelre. De Franse prinses, die in 1405 trouwde met hertog Reinald IV van Gelre en Gulik, kreeg tot voor kort weinig aandacht van onderzoekers. Over haar leven en de sporen die ze heeft nagelaten, viel weinig te vertellen. Recent onderzoek naar de hertogin en haar gebedenboek leert veel over het boeiende en bewogen leven dat Maria leidde. De archieven zijn rijk, maar van de wereld waarin zij leefde is veel verloren gegaan.

In dit boek worden sporen gezocht die nog aanwezig zijn in het landschap dat Maria in 1405 binnentrad, de uitgestrekte gebieden tussen Zwolle en Aken, tussen Gorinchem en Bonn. De resten van een slotgracht, de bron bij het klooster waar het gebedenboek is geschreven, een imposante gotische kerk: ze vertellen het verhaal van Maria’s sporen in het landschap.

Johan Oosterman. Maria van Gelre 1380-1429. Sporen in het Landschap. Nijmegen: Vantilt, 2018. Bestelinformatie bij de uitgever.