Nieuw op DBNL: verzameld werk Multatuli, toneelstukken van Bredero en meer

Volledige werken Multatuli beschikbaar op DBNL

In 2020 wordt het tweehonderdste geboortejaar gevierd van Multatuli – pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). Hierop vooruitlopend zijn de Volledige werken van Multatuli vanaf vandaag online beschikbaar op DBNL.

Multatuli wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste auteurs uit het Nederlandse taalgebied. Zijn Max Havelaar, voor het eerst verschenen in 1860, is talloze malen herdrukt en in meer dan dertig talen vertaald. Het werk heeft zelfs een eigen ‘venster’ gekregen in de Historische Canon van Nederland, vanwege zijn invloed op de Nederlandse koloniale politiek. Daarnaast heeft Multatuli naam gemaakt als de auteur van onder meer IdeënWoutertje Pieterse, toneelstukken, polemieken, beschouwingen en aforismen en schreef hij duizenden brieven. Deze zijn voor een groot deel opgenomen in zijn Volledige werken, die zijn verschenen tussen 1950 en 1995.

Behalve op DBNL zullen deze teksten – inclusief de niet eerder gepubliceerde – worden opgenomen op een nieuwe, interactieve website over Multatuli, die in het Multatuli-jaar 2020 feestelijk zal worden gelanceerd. Het gaat om een initiatief van het Multatuli Genootschap en Krijn ter Braak. Binnen het project Multatuli Online zullen alle werken, brieven, handschriften en documenten van en over Multatuli digitaal en in samenhang online beschikbaar worden gemaakt. Daarbij wordt samengewerkt met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

Nieuwe titels van september

De DBNL brengt deze maand bijna het gehele oeuvre van de Nederlandse politicus Frits Bolkestein online: van zijn zoektocht naar wat het liberalisme inhoudt in Modern Liberalism tot zijn dagelijks leven als eurocommissaris in Grensverkenningen, en ook zijn recente memoires onder de titel Cassandra tegen wil en dank.

In 2018 is het 400 jaar geleden dat er een einde kwam aan het korte, maar bewogen leven van dichter en toneelschrijver Bredero. De DBNL brengt deze maand twee van zijn zogeheten Palmerijnspelen online, Stommen ridder en Rodd’rick ende AlphonsusRodd’rick ende Alphonsus verscheen in 1616, Stommen ridder in 1619, vlak na Bredero’s overlijden.

Het Vlaamse tijdschrift Regenboog (1918) kende slechts twee jaargangen, waarvan jaargang twee ook nog eens verloren is gegaan. In de behouden jaargang veel grote namen als Maurice Roelants, Richard Minne en Raymond Herreman, en houtsnedes van beeldend kunstenaar Jozef Cantré.

Verder nieuw deze maand: onder andere twee dichtbundels en een drama van Henriette Roland Holst, de eerste jaargangen van Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift en Nieuw Vlaams Tijdschrift met bekende auteurs als Top Naeff en Hubert Lampo, een karakterschets van Betje Wolff en Aagje Deken in Dapper vrouwenleven van Hendrika Ghijsen en Parysche bruiloft, een politieke tragedie uit 1649 van de Amsterdamse dichter Reyer Anslo.