Nieuw kenniscentrum voor retorica van start

Wat maakt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zo’n goede spreker? Wat is het geheim achter de spraakmakende columns van Özcan Akyol? Hoe pleit advocate Nynke Brouwer voor een weinig geliefde cliënt? Deze drie en vele andere sprekers komen op 14 september aan het woord bij de aftrap van Peithoeen nieuw kenniscentrum voor retorica aan de Radboud Universiteit. Een middag in het teken van retorica en overtuiging.  

Peitho is opgericht door Bé Breij, hoogleraar Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, en neerlandica Yvette Linders. Het kenniscentrum zal zich gaan bezighouden met het volledige spectrum van overtuiging en welsprekendheid binnen, maar zeker ook buiten de universiteit.

Bé Breij: ‘Je merkt dat er meer aandacht is voor de manier waarop debatten gevoerd worden. Mensen hebben het idee dat het publieke debat harder is geworden en ook de macht van social media maakt veel discussie los. Het kenniscentrum sluit dus aan bij vragen uit de samenleving. Binnen Peitho bundelen we het onderzoek van de universiteit op dit terrein.  De meerwaarde van een universitair kenniscentrum is dat we veel achtergrond en diepte kunnen bieden, of het nu gaat om historische parallellen met de Romeinen of de actuele politieke context van de Amerikaanse verkiezingen.’

Van onderzoek naar metaforen tot vraagbaak voor iedereen

Peitho doet technisch onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, van obscure Latijnse pronkredevoeringen tot metaforen in reclames. Daarnaast verzorgt Peitho onderwijs en lezingen voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook voor alumni, scholieren en andere belangstellenden. Bovendien is Peitho een vraagbaak voor iedereen die meer wil weten over retorica en overtuiging.

Yvette Linders: ‘In de komende maanden staat er al veel op de agenda: we organiseren een zogenaamd honourslab en een Radboud Enrichment cursus over de midtermverkiezingen in de Verenigde Staten, we geven workshops voor de Academie voor Overheidscommunicatie, Bé geeft een lezing in Washington en voor het Rechtshistorische Genootschap Gerard Noodt en we zijn ook bij Radboud Invites aanwezig met een workshop en een lezing. Maar om te beginnen is er natuurlijk de officiële aftrap van Peitho.’

De feestelijke aftrap van Peitho vindt plaats op vrijdag 14 september van 13.30 tot 17.00 in Theaterzaal C van de Radboud Universiteit (Elinor Ostrom Gebouw) en wordt afgesloten met een borrel. Iedereen die geïnteresseerd is in overtuigingsstrategieën en retorica is van harte welkom! Kijk voor het volledige programma, aanmelding en informatie over de overige activiteiten van Peitho op de website van Peitho.