Bratislava, 23-25 mei 2019: Regionaal Colloquium Neerlandicum 2019, ‘Bruggen Slaan’

CALL FOR PAPERS

Wie een brug legt; naar een ander;
kan altijd heen; en terug.
(Jana Beranová, Tsjechisch-Nederlandse dichteres en vertaalster)

De vereniging voor neerlandistiek in Centraal-Europa, Comenius, zal in mei 2019 zijn dertiende regionaal colloquium neerlandicum houden. Precies 20 jaar geleden verwelkomden wij onze collega´s in Bratislava. De afdeling Nederlands te Bratislava kent aan onze faculteit een traditie van vertalen en tolken Nederlandse taal en cultuur en wil graag iedereen uitnodigen om bruggen te slaan tussen verschillende disciplines onderling.

Daarbij gaan we graag uit van het principe van Lateraal denken. In 1970 introduceerde Edward De Bono dit psychologisch principe om creativiteit te stimuleren via een methode van zes denkhoeden. Normaal gezien is een mens geneigd om een zo recht mogelijke lijn te volgen van begin tot einde via bekende wegen. Maar wat gebeurt er als we platgetreden paden verlaten en bruggen slaan naar andere disciplines, tussen culturen, talen literaturen, vakken en beroepen met behulp van nieuwe denkmethodes, creativiteit, optimisme en pessimisme, emoties en intuïtie, probleemdenken en schijnbare onmogelijkheden terug reëel maken?

Wij nodigen iedereen uit voorstellen in te dienen voor bijdragen op het colloquium in alle richtingen binnen de neerlandistiek en Lage Landen-studies en verheugen ons op inspirerende inzichten in taal- en letterkunde, vertaalkunde, culturele studies, culturele en politieke geschiedenis etc. in al hun laterale creativiteit.

Geïnteresseerden kunnen voor 21 september 2018 het bijgevoegde formulier met een samenvatting van de geplande lezing van ongeveer 300 woorden doorsturen naar abstracts.regionaalcolloquium@gmail.com

Georganiseerd door: Vakgroep germanistiek, neerlandistiek en scandinavistiek, Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije)