Atlas van de Nederlandse taal ontvangt Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

Door Mathilde Jansen, Nicoline van der Sijs, Fieke Van der Gucht, Johan De Caluwe

In mei 2017 verscheen de eerste druk van onze Atlas van de Nederlandse taal. Een boek dat qua formaat en qua inhoud afwijkt van een doorsneeboek. Het nodigt uit om te grasduinen, om zelf op onderzoek uit te gaan. Het boek verscheen in twee edities: editie Nederland en editie Vlaanderen. Een unieke samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Vlaamse auteurs, in de wandelgangen: ‘team patat’ en ‘team friet’.

Het initiatief voor de Atlas ontstond in Vlaanderen, maar tijdens het schrijven ontdekte team friet dat er al zoveel te vertellen was over alleen de taalsituatie in Vlaanderen, dat een team patat eigenlijk niet uit kon blijven. Die samenwerking resulteerde in twee boeken bij uitgeverij Lannoo, vormgegeven en geïllustreerd door Steven Theunis en Stijn Fabri. Inmiddels zitten we al aan de derde druk en zijn er meer dan 12.000 exemplaren van het boek verkocht. Afgelopen week verscheen bovendien een goedkopere paperbackuitgave voor scholieren.

De afgelopen week werd bekend dat de Atlas van de Nederlandse taal is onderscheiden met de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Uit het juryrapport:

Johan De Caluwe, Fieke Van der Gucht, Nicoline van der Sijs en Mathilde Jansen worden onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun boek ‘Atlas van de Nederlandse taal’. Het is een zeer leerrijk werk dat de weg naar een ruim publiek vond en veel media-aandacht heeft gekregen. Het boek is dan ook zeer toegankelijk voor een breed publiek en brengt kennis op een ludieke wijze over.

We zijn zeer vereerd met deze prestigieuze prijs en willen ook de redactieverantwoordelijken bij de uitgever, Katelijne De Man en Maarten Van Steenbergen, bedanken voor het tot stand brengen van deze publicatie. Ook een woord van dank aan de mensen die op de achtergrond hebben meegewerkt door interessante thema’s te suggereren of mooie voorbeelden aan te dragen.

De Jaarprijs Wetenschapscommunicatie wordt jaarlijks uitgereikt aan twintig wetenschappers of teams die er het afgelopen jaar het best in slaagden om hun onderzoek over te brengen op het brede publiek. Alle laureaten worden op 27 november in het Paleis der Academiën in Brussel gehuldigd. Op die dag wordt ook bekendgemaakt welk project is verkozen tot Publieksfavoriet. Iedereen die door de Atlas is geïnspireerd, kan tot en met 25 november zijn stem uitbrengen op de website van EOS.

Voor meer informatie over de Atlas van de Nederlandse taal kunt u terecht op onze Facebookpagina of onze website. U vindt daar bovendien allerhande taalweetjes en taalquizzen.