22-23 september, Amsterdam: gesprek over meertaligheid tijdens Festival voor het Afrikaans

Op zaterdag 22 en zondag 23 september wordt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam de vierde editie gehouden van het Festival voor het Afrikaans. Tijdens dit festival staan kunst en cultuur in het Afrikaans centraal, een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Een bijzonder interessant programmaonderdeel is het gesprek over meertaligheid, dat wordt georganiseerd in samenwerking met de Taalunie. Hoe gaat meertaligheid in de praktijk van het dagelijkse leven in Zuid-Afrika in zijn werk? En wat kunnen we hier in Nederland van leren?

In Zuid-Afrika wonen in totaal zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Daarmee is het Afrikaans als huistaal de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa, maar vóór het Engels. Hoewel het Afrikaans in het verleden geassocieerd werd met Afrikaners en de apartheid, is het merendeel van de Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal. Daarnaast hebben veel Zuid-Afrikanen met een andere moedertaal het Afrikaans als tweede of derde taal en de taal dient dan ook vaak als lingua franca tussen sprekers uit verschillende taalgroepen.

Aan het begin van de bijeenkomst houdt dr. Jan ten Thije, taalkundige aan de Universiteit Utrecht, een inleiding over “luistertaal” als meertaligheidsstrategie. Daarna zet Ellen-Rose Kambel, directeur van de Rutu Foundation voor meertalig en intercultureel onderwijs, de translanguaging-methode uiteen. Vervolgens gaat Margriet van der Waal, bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met vier festivaldeelnemers in gesprek over hun ervaringen met meertaligheid in hun dagelijkse leven in Zuid-Afrika. Waarom en wanneer kiezen ze voor een bepaalde taal, waarom en wanneer besluiten ze van taal te veranderen, en gebruiken ze in het dagelijkse leven ook meertaligheidsstrategieën zoals luistertaal en translanguaging? De gespreksdeelnemers zijn actrice Sandra Prinsloo, bestuurslid van de Stigting vir Bemagtiging deur Afrikaans, regisseur Basil Appollis (betrokken bij de nieuwe Nederlands/Zuid-Afrikaanse muziektheaterproductie Krotoa: Eva van de Kaap, die vanaf oktober door Nederland toert), de bekroonde dichteres Jolyn Phillips, die onderzoek doet naar “hybridization and transdisciplinary methods of languaging”, en filmmaker Anina Peens, wiens documentaire Fonteine in die Dorsland over zwarte Afrikaanssprekende gemeenschappen tijdens het festival te zien is.

Het meertaligheidsgesprek maakt deel uit van het zondagmiddagprogramma van het Festival voor het Afrikaans. Wilt u alleen het meertaligheidsgesprek bijwonen? Dat kan! Toegang tot het meertaligheidsgesprek is gratis. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is, stellen we het op prijs wanneer u zich van tevoren aanmeldt via info@festivalvoorhetafrikaans.nl.

Gesprek over meertaligheid

Festival voor het Afrikaans, zondag 23 september, 14.00-15.00 uur
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam
Meer informatie en kaartverkoop: www.festivalvoorhetafrikaans.nl

Meer interesse in meertaligheid?

Op vrijdag 28 september vindt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam het Taalunie Talendebat over geslaagde communicatie in de zorg plaats en op vrijdag 9 en zaterdag 10 november is er de volgende editie van het  DRONGO talenfestival aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het Festival voor het Zuid-Afrikaans is een project van het Zuid-Afrikahuis i.s.m. Stichting Afrikaans en de Lage Landen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door African Wines, Afrikaanse Taalraad, Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Nederland, Algemeen Nederlands Verbond, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BOS Ice Tea, Dagbreek Trust, De Brakke Grond, Gravin van Bylandt Stichting, Het Jan Marais Nationale Fonds, Hiemstra Trust, Mandela100, Naspers, Prins Bernhard Cultuurfonds, ShowMax, Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland, Strauss & Co, Taalunie, Van Ewijck Stigting, Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging, Volksoperahuis, Week van de Afrikaanse roman.