Vacature: PhD-student ‘Genetic Criticism applied to born-digital works of literature’

Huygens ING heeft in het kader van de Vrije Competitie Geesteswetenschappen van NWO subsidie verworven voor het project Track Changes: Textual Scholarship and the Challenge of Digital Literary Writing. Binnen dit project is er een vacature voor een

PhD-student
“Genetic Criticism applied to born-digital works of literature.”
38 uur per week (1,0 fte)

Het project Track Changes onderzoekt hoe hedendaagse literaire auteurs te werk gaan door hun handelingen tijdens digitale schrijfsessies vast te leggen en te analyseren. In jouw promotieonderzoek ga je na hoe bestaande methoden en theorieën op het gebied van Textual Scholarship kunnen worden ingezet om het digitale schrijfproces te onderzoeken en hoe zij moeten worden aangepast. Ook ontwikkel je manieren om verschillende versies van een digitaal werk in wording systematisch te extraheren en zoek je naar slimme computationele methoden om die versies te gebruiken om meer te weten te komen over het creatieve schrijfproces.

Je werkt nauw samen met een PhD-student die zich bezighoudt met “The creative writing process in the digital age: towards a new protocol for textual scholarship”. Samen maken jullie deel uit van een team van ongeveer 10 onderzoekers van het Huygens ING en de Universiteit Antwerpen. Je volgt PhD-cursussen aan de Universiteit van Amsterdam, waar je zult promoveren. Je zult naar verwachting vaker in Antwerpen dan in Amsterdam zijn.

Je vind het complete projectvoorstel hier.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het Huygens ING onderzoekt teksten en bronnen uit het verleden met behulp van nieuwe methoden en technieken. Het instituut staat voor innovatie in de onderzoeksmethoden, maar ook voor een beter begrip van de Nederlandse cultuur en geschiedenis bij een breed publiek. Het instituut heeft ongeveer 100 medewerkers en een omzet van circa € 6,5 miljoen. Van veel projecten maakt software-ontwikkeling een belangrijk deel uit. Het instituut is gehuisvest in het centrum van Amsterdam.

Functie-omschrijving

 • Je schrijft een proefschrift over “Genetic Criticism applied to born-digital works of literature”;
 • Samen met je collega PhD-student voer je experimenten uit waarin nieuwe onderzoeksdata worden verzameld;
 • Je werkt mee aan het verder ontwikkelen van de onderzoekstool InputLog;
 • Samen met andere teamleden lever je bijdragen aan de synthetiserende bundel artikelen waarmee het project zal worden afgesloten;
 • Je speelt een rol in het regelmatige overleg met de adviesraad van het project en initieert en onderhoudt contacten met medewerkers van de belangrijkste erfgoedinstellingen op het gebied van de Nederlandse literatuur om ervoor te zorgen dat de resultaten van je onderzoek relevant en toepasbaar zijn voor literaire erfgoedinstellingen;
 • Je presenteert je onderzoek ook regelmatig voor een breder publiek van belangstellenden.

Functie-eisen

 • Je hebt een Master in de letterkunde of een vergelijkbare master;
 • Het werkt in je voordeel als je thuis bent op het gebied van Textual Scholarship;
 • Het werkt in je voordeel als je affiniteit hebt met Digital Humanities;
 • Je beheerst de Nederlandse taal, en voldoende Engels om je onderzoek ook internationaal te kunnen presenteren (mondeling en schriftelijk);
 • Het werkt in je voordeel als je voldoende Frans en Duits kent om de vakliteratuur in die talen te kunnen lezen;
 • Het vernieuwende project vraagt om een innovatieve en creatieve aanpak en dat je zelfstandig kunt werken;
 • Je vindt het inspirerend om in een team te werken en je bent bereid om taken en kennis actief te delen;
 • Je bent bereid om je te verdiepen in het schrijven van computercode.

Aanstelling en salaris

Het betreft een tijdelijke aanstelling van 1,0 fte voor 4 jaar met een proefperiode van 1 jaar. Het salaris loopt op van € 2.266,- tijdens het 1e jaar tot € 2.897,- in het 4e jaar (CAO Nederlandse Universiteiten, P-schaal), exclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Je hebt een werkplek in Amsterdam en in Antwerpen. Ons individuele keuzemodel arbeidsvoorwaarden geeft je enige vrijheid om jouw eigen set van voorwaarden en condities samen te stellen.

Diversiteit

Het Huygens ING hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in het instituut ondervertegenwoordigd zijn. Meer informatie: voor nadere inlichtingen over de functie kun je contact opnemen met prof. dr. Karina van Dalen – Oskam via 020-2246864 of per e-mail: karina.van.dalen@huygens.knaw.nl. Voor algemene informatie over de
functie van PhD-student kun je contact opnemen met de afdeling P&O per e-mail: sollicitaties@bb.huc.knaw.nl.
Procedure: Je sollicitatiebrief met curriculum vitae kun je tot en met 2 september 2018 sturen naar het e-mail adres phdhuygens@bb.huc.knaw.nl t.a.v. Pamela Langerak (P&O Adviseur KNAW Humanities Cluster).
Vermeld in je brief ook de namen en e-mailadressen van twee referenten. Interviews staan gepland voor vrijdag 21 september (locatie: Amsterdam of Antwerpen)