Dubbelpresentatie biografie Jan Walravens door Jos Joosten

Begin september verschijnt De verdeelde mens: Jan Walravens (1920-1965), schrijver, ijkpunt, avantgardist: de langverwachte, biografie van de Vlaamse avant-gardist en schrijver Jan Walravens, gescheven door Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit.

Walravens was een centrale figuur in het naoorlogse Vlaamse cultuurleven. Hugo Claus dacht ‘bij elk boek, bij elke dichtbundel of toneelstuk, eerst en vooral aan wat Jan ervan zou denken’. Louis-Paul Boon had, als hij schreef, vaak in zijn hoofd: ‘Dit zal Jan mooi vinden! Dit zal hij graag lezen.’

Tussen 1944 en 1965 was Brusselaar Jan Walravens (1920-1965) het absolute ijkpunt in de Vlaamse avant-garde. Hij introduceerde het existentialisme en was de eerste die in het Nederlandse taalgebied sprak over experimentele poëzie. Met zijn tijdschrift Tijd en Mens bracht hij Vlaamse en Nederlandse Vijftigers en Cobra-schilders bijeen. In de laatste jaren van zijn korte leven was hij een van de culturele-televisiepioniers en verzorgde hij, onder andere, het televiseidebuut van W.F.Hermans. Bovendien schreef hij twee ophefmakende romans en een aantal ontroerende novellen.

De verdeelde mens is gebaseerd op talloze niet eerder gepubliceerde documenten, zoals Walravens’ dagboeken, de brieven aan zijn verloofde en zijn correspondentie met Hugo Claus. Het geeft inkijkjes in het (nog verrassend cultureel actieve) Berlijn anno 1943; de Brusselse kunstwereld na de oorlog, en de doorbraak van de avantgarde in literatuur, schilderkunst en theater in de jaren vijftig.

De verdeelde mens zal zowel in Vlaanderen als in Nederland gepresenteerd worden.

Bij de presentatie in Nijmegen zal een onbekend beeldfragment getoond worden van Hugo Claus’ voordracht van zijn in-memoriamgedicht voor Jan Walravens. Dr. Jan de Roder (Universiteit Maastricht) zal het boek met een speech ten doop houden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Ibert Trio.

Ook bij de presentatie in Vlaanderen zal het Claus-fragment vertoond wrden. Hoogleraar Geert Buelens (Universiteit Utrecht) zal over het boek spreken. De eerste exemplaren zullen in Antwerpen aangeboden worden aan Else en Chris Walravens, de beide kinderen van Jan Walravens.

Locatie

Op donderdag 6 september is de Nijmeegse presentatie, om 18:00 u, in Boekhandel Roelants v/h De Oude Mol, Van Broekhuysenstraat Nijmegen
Op 8 september is de Antwerpse presentatie, om 16:00 u, in Antiquariaat Demian, Concienceplein Antwerpen.