Overleden: Christo van Rensburg (1938-2018)

Eerder vandaag is Christo Janse van Rensburg, een van de bekendste deskundigen op het gebied van de taalkunde van het Afrikaans op tachtigjarige leeftijd overleden.

Van Rensburg was emeritus hoogleraar taal- en letterkunde en voormalig directeur van de ‘Eenheid vir die Ontwikkeling van Taalvaardigheid’ aan de Universiteit van Pretoria. Hij ontving eerder dit jaar de C.J. Langenhovenprijs voor taalwetenschap voor zijn werk over taalvariatie binnen het Afrikaans.

Van Rensburg werd onder andere bekend vanwege zijn boek So kry ons Afrikaans over de geschiedenis van het Afrikaans. Hij doceerde Afrikaans aan de Universiteit van Pretoria toen hij belangstelling kreeg voor de dialecten van het Afrikaans, bijvoorbeeld van de Griekwas. Later werd hij hoofd van de vakgroepen Afrikaans aan de Universiteit van de Vrystaat en de Universiteit van Pretoria. Hij was  lid van de Taalkommissie van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns en betrokken bij verschillende taalverenigingen, het taalmuseum in Zuid-Afrika en opleidingsprogramma’s voor taaldocenten.

(Bron: Maroela Media)