Help! Sagaam dreigt te verdwijnen!

Door Roland de Bonth

Eind 2017 schreef ik voor de rubriek Neerlandistiek voor de klas een bijdrage met de titel ‘Betekenisvol schrijven – Sagaam’. Het volledige artikel is hier te lezen. Sagaam, zo schreef ik daar, is een in december 2015 gelanceerd online internetplatform, waar bijzondere herinneringen en gebeurtenissen uit iemands leven kunnen worden gedeeld met anderen. Het initiatief kon rekenen op de steun van Nelleke Noordervliet, Adriaan van Dis en Rudi Westendorp, die gedrieën ambassadeur van de site werden.

Zelf raakte ik evenzeer enthousiast over Sagaam en als docent heb ik leerlingen uit de brugklas grappige, spannende en ontroerende verhalen laten optekenen uit de mond van hun vaders en moeders, opa’s en oma’s. Hopelijk zijn ook anderen met behulp van de praktische handleiding voor leerkrachten in het PO en VO aan de slag gegaan met Sagaam in de klas.

Tot mijn spijt en schrik kreeg ik afgelopen maandag een mail van het Sagaam-team met daarin de mededeling dat het platform na ruim 2 jaar ophoudt te bestaan. De belangrijkste reden hiervoor is dat de teamleden onvoldoende tijd en ruimte vrij kunnen maken om het platform de aandacht te geven die het verdient.

Op 21 september – dat is al over drie weken! – gaat de site daarom uit de lucht. Dit betekent dat al die prachtige verhalen over bijzondere momenten in het leven van gewone bijzondere mensen verdwijnen. Dat zou eeuwig zonde zijn! Deze verhalen vormen juist waardevolle persoonlijke aanvullingen op de officiële geschiedschrijving.

Zijn er misschien lezers van neerlandistiek.nl die wel tijd en ruimte hebben om zich met zoveel enthousiasme op Sagaam te storten dat dit platform kan blijven voortbestaan? Is er anders een organisatie die de reeds gepubliceerde verhalen onder haar hoede wil nemen? Zou het Meertens Instituut hierbij wellicht een rol kunnen vervullen?

Laten we het hopen, want door Sagaam – en ik citeer met instemming de website – “ontstaat er een groot collectief geheugen waarmee ook voor onze kinderen en kleinkinderen een schat aan prachtige informatie bewaard blijft!”