Groot project over Reinaert de Vos en Engels-Nederlandse contacten in Oxford

Persbericht Universiteit van Bristol

De Bodleian Libraries van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Bristol, in samenwerking met de in Oxford gevestigde educatieve instelling Flash of Splendour Arts en de Aardman animatiestudio’s, hebben subsidie van de National Lottery toegekend gekregen voor een project waarin het erfgoed van de Middelnederlandse Reinaert de Vos centraal staat. Het project zal leiden tot een tentoonstelling in de Bodleian Libraries, waarbij literatuur, film, theater en cultuur worden gecombineerd.

De tentoonstelling en bijbehorende activiteiten in Oxford beginnen in de winter van 2020. De lokale bevolking in Oxford en Bristol maken deel uit van het project: kinderen van scholen voor speciaal onderwijs in de twee steden krijgen training van de Oscar-winnende makers van Wallace en Gromit, Aardman, en zullen animatiefilms maken geïnspireerd door de avonturen van Reinaert.

Het North Sea Crossings project zal Britse kinderen opnieuw kennis laten maken met Reynaert (wiens afstammelingen zoals Disney’s Robin Hood en Roald Dahl’s Fantastic Mr Fox alom bekend zijn), een voorbeeld van vele culturele producten van historische contacten tussen Nederlands- en Engelssprekenden. £163.100 van de National Lottery helpen het project om Reinaert op verschillende manieren opnieuw tot leven te brengen:

  • Een grote tentoonstelling in de Weston Library van de Bodleian Libraries vertelt het verhaal van Reinaert de Vos met behulp van de onovertroffen historische collecties van de Bodleian. De gratis tentoonstelling duurt 6 maanden in de winter van 2020 en is interessant voor kinderen en volwassenen.
  • Een geïllustreerd boek, uitgegeven door Bodleian Library Publishing, zal de verhalen van Reinaert voor jonge kinderen opnieuw vertellen met nieuwe levendige illustraties. Een tentoonstellingsboek zal het rijke erfgoed van middeleeuwse en vroegmoderne Engels-Nederlandse contacten tot leven brengen voor oudere lezers.
  • Kinderen met speciale onderwijsbehoeften in Oxford en Bristol zullen worden getraind in animatie en filmmaken, door Aardman, de Oscar-winnende studio van Wallace en Gromit en Shaun the Sheep, zodat ze hun eigen films kunnen maken, geïnspireerd door de avonturen van Reinaert.
  • Theatergezelschappen The Fabularium and Trouvère Medieval Minstrels zullen kindvriendelijke producties die zijn geïnspireerd door Reinaert ontwikkelen en uitvoeren.

Na de tentoonstelling zal Oxford in februari 2021 ‘Reinaert de Vos-week’ vieren. Buurtbewoners zullen de faam van Reinaert de Vos kunnen ontdekken door middel van tentoonstellingen, evenementen, theatervoorstellingen, publicaties en activiteiten. Dit omvat een festival van vosfilms, waaronder Reinaert’s afstammelingen Robin HoodFantastic Mr Fox, en de films gemaakt door lokale studenten onder begeleiding van Aardman.

Het project is gebaseerd op onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Bristol, over het erfgoed van Engels-Nederlandse culturele relaties van de middeleeuwen en vroegmoderne tijd, zoals die werden beïnvloed door factoren zoals migratie, handel en politiek. Het project zal uitnodigend en toegankelijk zijn voor alle leeftijden en kennisniveaus. Het is belangrijk om dit onderzoek open te stellen voor nieuwe doelgroepen, inclusief kinderen en jongeren met diverse leerbehoeften, omdat dit onderzoekers nieuwe en onverwachte perspectieven op de historische bronnen kan bieden.

Professor Ad Putter, hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Bristol en academische leider van het project, zei: “We zijn we erg enthousiast om betrokken te zijn bij het door de Heritage Lottery Fund gesubsidieerde North Sea Crossings Project.

“Dit is een unieke kans om ons onderzoek over Engels-Nederlandse relaties te delen met de gemeenschap, het leven van kinderen te verrijken, en de deuren van onze universiteit te openen voor een nieuw publiek.”

Het project zal de culturele uitwisseling die het viert ook voortzetten: Oxford heeft een stedenband met Leiden. De indrukwekkende bibliotheek van Leiden was een inspiratiebron voor Thomas Bodley, die de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford stichtte. Evenementen in de context van de Oxford-Leiden stedenband omvatten een Nederlands kerstfeest bij de Bodleian in samenwerking met Oxford Leiden Link.

Het project wordt geleid door de Universiteit van Bristol en de educatieve organisatie Flash of Splendour, in samenwerking met Aardman, de Bodleian Libraries (Universiteit van Oxford), theatergezelschappen en bioscopen in Oxford en Leiden.

Anne Louise Avery van Flash of Splendour: “De toekenning van de subsidie van de Heritage Lottery zal het leven van de jongeren met wie we werken ingrijpen verrijken: ze zullen filmvaardigheden kunnen verwerven onder begeleiding van een Oscar-winnende studio, en ideeën, kunst en literatuur verkennen waar ze normaal nooit toegang toe zouden hebben. North Sea Crossings is een enorm ambitieus samenwerkingsproject en we hopen dat het een baan zal breken voor échte toegankelijkheid en innovatie in universitaire outreach.”

Catriona Cannon, Deputy Librarian van de Bodleian Libraries: ‘We zijn verheugd om aan zo’n uniek samenwerkingsproject te werken, met zo’n fantastische groep partners, en om een tentoonstelling en een reeks evenementen te kunnen presenteren die resoneren met de bevolking van Oxford en daarbuiten. Het is spannend om onze historische, middeleeuwse collecties te kunnen presenteren aan kinderen en lokale gemeenschappen en om het fascinerende verhaal van Reinaert de Vos en de Engels-Nederlandse relaties te kunnen vertellen.’